Slovenija
18208 ogledov

Cerar: Signal volivcev, da si ne želijo več političnih iger

referendum drug tir
1/4
Saša Despot volilni štab civilne inicijative,
Glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru je po do zdaj znanih podatkih zaznamovala predvsem nizka udeležba. Volivci pa so v večini zakon podprli.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je jasno, da je večina volivcev zakon podprla. Podatki Državne volilne komisije (DVK) po 99,66 odstotka preštetih glasovnicah kažejo, da je glasovalo ZA 53,46 odstotka, PROTI pa 46,54 odstotka. Počakati bo treba sicer še glasovnice, ki so bile oddane v tujini.

Volilna udeležba je bila po do zdaj znanih podatkih 20,48-odstotna.

Pobudnikom z referendumom torej ni uspelo, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma okoli 340.000 volivcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo okoli 350.000.


 
Št. glasov
Odstotek glasov
Glasovi ZA 185.548
53,46 %
Glasovi PROTI 161.562
46,55 %

referendum drugi tir Drugi tir Slovenija Na predčasnem glasovanju "ZA" zakon

Cerar:  Signal volivcev, da si ne želijo več političnih iger z drugim tirom, politiziranja in metanja polen pod noge

Po polovici preštetih glasov se je vladna ekipa zahvalila volivcem. Predsednik Miro Cerar pa je navedel, da je nizka volilna udeležba "signal, da si ne želijo več političnih iger z drugim tirom, politiziranja in metanja polen pod noge". Ob tem pa je navedel še, da gre rezultate razume tudi kot podporo vladi, da nadaljuje s projektom.

Tistim, ki so glasovali proti zakonu, je zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno "zato tudi zakon, zato nadzorni mehanizmi, tako domači kot evropski, tudi zaledne države ne bi projekta podpre, če ne bi bil dober," je navedel in poudaril še, da ima dobro finančno konstrukcijo, tudi trasa je določena v pravi smeri, je prepričan.

1/7
Saša Despot

Vili Kovačič: Položnice za stroške refrenduma poslancem

Pobudniki referenduma so se ob 18. uri začeli zbirati v piceriji Etna v Podutiku, kjer je pred volilnimi rezultati vladalo veselo pričakovanje. Penina je bila pripravljena. Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je uro pred zaprtjem celo napovedoval: "Zmagali bomo, zmagali bomo."
 
Kovačič je v prvi izjavi po 19. uri za TV Slovenija nato povedal, da bodo podali tudi zahtevo za ustavno presojo in zadevo predali računskemu sodišču. Stroške za referendum pa bodo s položnicami naslovili na poslance. "Ne bi bilo tega treba, a so želeli politični spopad," je še povedal Vili Kovačič.

Volivci o tej temi niso želeli odločati na referendumu ...

Predstavniki vlade so volilne rezultate pričakali v ljubljanskem Grand hotelu Union. Pridružili so se jim tudi predstavniki strank koalicije, strokovni govorci, organizatorji kampanje in nekateri drugi podporniki.

"Ta nizek rezultat kaže, da volivci o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odločitev prepuščajo vladi, ki bo z vso odgovornostjo projekt nadaljevala naprej," je v prvem odzivu tik po zaprtju volišč povedal infrastrukturni minister Peter Gašperšič in dodal, da gre za nepotreben eksperiment. Po mnenju državnega sekretarja Jureta Lebna pa nizka udeležba nakazuje, da se mora s tehničnimi projekti ukvarjati vlada in ne ljudje.

Minister je navedel, da z načrtovanjem izgradnje nadaljujejo po razglasitvi rezultatov, sicer pa vseskozi tečejo pripravljala dela. V kasnejši izjavi pa je zagotovil, da bo vladna stran poskrbela, da bo projekt voden transparentno in da se ne bodo dogajale nečednosti.

Kaj sledi?

Za pripravljalna dela država z javnim razpisom že išče izvajalca, s prvimi deli, ki vključujejo tudi izgradnjo dostopnih cest, naj bi začeli še novembra.
 
Vladna ekipa naj bi se po besedah infrastrukturnega ministra po referendumu osredotočila na dokončanje in v zapolnitev finančne konstrukcije, torej pridobiti evropska sredstva. Optimistični so glede razpisa, na katerega so se prijavili julija. Nadaljujejo tudi pogovore z Madžarsko in še v letošnjem letu računajo, da bo predlog sporazuma med državama na vladi in potem v DZ.
 
Z vsemi deli na drugem tiru pa naj bi skladno z državnim načrtom zaključili novembra 2025.
Tovorni vlak je zahteval smrtno žrtev. Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal2 Slovenija O čem bomo na nedeljskem referendumu sploh glasovali?
Komentarjev 33
  • Miran Polič 11:36 25.september 2017.

    Sociala na nuli.za vse ostalo pa denarja na pretek.za kozlat

  • crniovcar 11:07 25.september 2017.

    vlada je bila na začetku ODLOČNO PROTI(GAŠPERŠIČ) zakaj ste zdej 5min. pred koncem za.....samo to odgovori če nebi blo janše mislim da bi to proti šlo gladko proti.

  • rogixl 07:51 25.september 2017.

    Naj da tega Kovačiča nekdo "na verigo", da ne bo letal okoli in delal škodo. Račun poslati rumeno-modrim.