Slovenija
47 ogledov

V Rotomatiki nehali stavkati

Okoli 80 delavcev jeseniškega obrata Hidrie Rotomatike je včeraj popoldne, čepra Žurnal24 main
Jesenice. V Hidrii Rotomatiki so stavko začasno prekinili. Vodstvo: Delovni pogoji so ustrezni.
             500
tisoč evrov (dobrih) bodo Hidrio na leto stali dvig plač in dodatki.

Osemdeset delavcev – po podatkih vodstva Hidrie jih je stavkalo 61 – je včeraj ob 13.30 po desetih dneh nehalo stavkati in začelo delati. Na zboru delavcev so sklenili, da bodo stavko začasno prekinili, kajti stavkovne zahteve niso bile v celoti izpolnjene. Pogovori z vodstvom podjetja so sicer bili, a sporazuma niso podpisali.

Še odprta vprašanja
Andrej Robič, predsednik stavkovnega odbora v jeseniški Hidrii Rotomatiki, je povedal, da je nekaj vprašanj ostalo odprtih. "Ker se pogajanja s strani uprave ne premaknejo nikamor, smo se odločili, da mi naredimo korak naprej in prekinemo stavko, ki pa jo, če o nerešenih vprašanjih glede pogojev dela z upravo ne bomo našli skupnega jezika, lahko kadarkoli nadaljujemo," je poudaril Robič in dodal, da je delodajalec kršil zakon o stavki, saj ni bil pripravljen sporazumno rešiti nastalega spora in s stavkovnim odborom sprejeti sporazuma.

Zahteve na sodišče
Zakon
. Na včerajšnjem zboru delavcev so se odločili, da bodo stavkajoči in nestavkajoči delavci nerešene stavkovne zahteve uveljavljali v tožbi na delovnem in socialnem sodišču. Stavkovni odbor tudi vztraja pri trditvah, da zaposleni v Hidrii Rotomatiki nikoli niso prejeli božičnice in da trditev delodajalca, da je spoštoval vse zakonske določbe, ne drži, za kar ima odbor dokaze.

"Primerna le okrogla miza"
Vodstvo Hidrie in Hidrie Rotomatike je pričakovalo, da se bo stavka končala že po torkovem podpisu podjetniške kolektivne pogodbe (PKP). "Menimo, da je edini prostor za medsebojna usklajevanja okrogla miza," so po včerajšnji prekinitvi stavke povedali v vodstvu podjetja.

Izboljšava pogojev možna
Podatka o višini škode, ki jo je povzročila stavka, niso želeli razkriti, saj gre za "del poslovnih informacij, ki jih javno ne razkrivajo". O zahtevanih izboljšavah delovnih pogojev pa so zapisali, da so meritve na jeseniški lokaciji pokazale ustreznost delovnih pogojev. "Vse zahteve, povezane z izboljšavami delovnih pogojev, ki jih je podal stavkovni odbor, so rešljive v sklopu rednega delovnega procesa," so še pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.