Slovenija
35 ogledov

V Stožicah še manj avtov

ljubjana 10.02.11, stozice, parkirisce, garaza, prazna parkirisca, foto: Benjami Benjamin Kovač
Znova napoved, da bo garaža polna, ko bo zgrajen trgovski center.

V garažni hiši v Stožicah je bilo lani parkiranih še manj avtov kot leta 2011, ko je imelo javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) z njo skoraj pol milijona evrov izgube, saj mora plačevati poslovni najem v višini 235 tisoč evrov.

Lani je bilo le več takih, ki so uporabili P+R (parkiraj in se pelji). Našteli so jih 8.007, leta 2011 7.978. To pomeni, da sta bila lani 2,4 uporabnika več na mesec kot leta 2011. Ko seštejemo vse obiskovalce (uporabnike P+R in dovolilnic ter tiste, ki so v garaži le parkirali), jih je bilo lani 13.227, leta 2011 pa 14.516. Lani je bilo za četrtino manj stanovalcev okoliških blokov z dovolilnico in slabih 17 odstotkov manj takih, ki so v garaži le parkirali.

Nekoč iz službe po nakupih

Kljub temu so v LPT prepričani, da bodo Stožice nekoč polne: "Izkušnje kažejo, da uporabniki potrebujejo kar nekaj časa, da spremenijo svoje navade in začnejo uporabljati novo parkirišče. Tudi parkirišče na Dolgem mostu je kar nekaj časa samevalo, zdaj pa je polno zasedeno." Dodajajo, da je garaža v Stožicah polno zasedena ob športnih ali drugih prireditvah, in verjamejo, da bo "polno zasedena, ko bo urejen tudi trgovski del". Predvidevajo, da se bo takrat več ljudi odločilo tudi za uporabo P+R, saj bodo na poti iz službe "v trgovskem centru opravili potrebne nakupe".

V LPT so bolj zadovoljni z obiskom P+R na Dolgem mostu, čeprav lani prvič po letu 2005 ni bil rekorden; obiskalo ga je 76.886 voznikov, leta 2011 78.896. "Ker potrebe presegajo trenutne zmogljivosti parkirišča, je v načrtu širitev," napovedujejo v javnem podjetju. Koliko bo letošnja širitev z 270 parkirnih prostorov na okvirno 500 stala, še ni znano.

Komentarjev 1