Slovenija
1717 ogledov

V tako slabem stanju je Agrokor kupoval Mercator

Mercator Saša Despot Agrokor Ivice Todorića je Mercator kupil leta 2014.
Družba je poslovala bistveno slabše, kot je uradno prikazal Ivica Todorić.

Revizija poslovanja koncerna Agrokor je pokazala, da so nekatera podjetja iz sistema v 2015 poslovala bistveno slabše od prvotnih podatkov, lani pa so poslovanje še poslabšala. Trgovski del koncerna (brez Mercatorja) je v 2015 po revidiranih podatkih ustvaril nekaj več kot 1,47 milijarde kun izgube, lani pa blizu 2,25 milijarde kun.

Revizija poslovanja družb iz sistema Agrokor v 2015 je pokazala velike popravke navzdol. Namesto 247 milijonov kun dobička v trgovskem delu koncerna je ta torej predlani posloval z nekaj več kot 1,47 milijarde kun (skoraj 200 milijonov evrov) izgube, od tega je Konzum namesto 235 milijonov kun dobička ustvaril blizu 1,41 milijarde kun izgube.

Ante Ramljak, pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju | Avtor: Pixsell Pixsell
Podatkov za Mercator niso navedli

Popravek navzdol za trgovski del je torej dosegel skoraj 1,72 milijarde kun, je predsednik Agrokorjeve izredne uprave Ante Ramljak razkril na včerajšnji novinarski konferenci v Zagrebu. V predstavljenih podatkih za 27 podjetij iz skupine sicer niso navedli podatkov za Mercator.

Je pa Ramljak dejal, da je bil največji popravek vrednosti Konzuma posledica vrednosti deleža in poslovanja podjetja Idea v Srbiji, ki so jo leta 2014 brez nadomestila prepustili Mercatorju, a se več kot tri milijarde kun vrednosti Idee še zmeraj vodili v Konzumovih poslovnih knjigah.

Z izgubo tudi kmetijski del koncerna

Z večjo izgubo je po popravljenih podatkih v 2015 posloval tudi kmetijski del koncerna, ki združuje podjetja, kot so Belje, PIK Vinkovci in Vupik. Dosegla je 223 milijonov kun, medtem ko so v Agrokorju prvotno uradno poročali o 88 milijonih kun izgube.

Prehranski del koncerna, kamor spadajo družbe, kot so Jamnica, Ledo, Zvijezda in PIK Vrbovec, je predlani medtem po popravljenih podatkih namesto 661 milijonov kun dobička ustvaril pozitivni rezultat v višini 635 milijonov kun.

Lani le še slabše

Lani se je poslovanje družb iz skupine še poslabšalo. Trgovski del je izgubo povečal na skoraj 2,25 milijarde kun, od tega Konzum na skoraj 1,86 milijarde kun. Prehranski del koncerna je posloval s 741 milijoni kun izgube, kmetijski del pa s 329 milijoni kun negativnega poslovnega izida.

Tako je Ledo lansko leto končal s 270 milijoni kun, Jamnica pa z 255 milijoni kun izgube. PIK Vinkovci je imel 233 milijonov kun izgube.

Prehranski del je najboljši del družbe

Po Ramljakovi oceni je prehranski del družbe tudi njen najboljši del, ki ima največji dobiček in stabilno poslovanje. Dodal je tudi, da bo kmetijski del v prihodnje posloval z "odličnimi dobički" ter da ne bodo imeli težav s kapitalom, potem ko so popravljeni podatki o zalogah.

Ivica Todorić Reševanje Agrokorja Svet Reševanje Agrokorja: Naprodaj Todorićev helikopter, jahta, avtomobili ... Ante Ramljak, pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Svet Ante Ramljak je novi šef Agrokorja

Najbolj negativen vpliv na lansko poslovanje so imele rezervacije na medsebojne terjatve znotraj koncerna, večinoma do Konzuma, večina popravkov navzdol pa je posledica odpisov.

konzum | Avtor: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Prestrukturiranje družbe

Ramljak je tudi poudaril, da negativne številke ne pomenijo, da Konzum slabo operativno posluje. Prepričan je, da bodo do konca leta vsa Agrokorjevapodjetja poslovala pozitivno, ker vzporedno s finančnim prestrukturiranjem izvajajo tudi operativno prestrukturiranje.

konzum Dobavitelji Svet Agrokorju bodo dostavljali le kruh in mleko

Skupni učinek popravkov na kapital za lansko in predlansko leto je v maloprodaji dosegel 10,5 milijarde kun, v kmetijskem delu 1,7 milijarde kun, v živilskem pa 1,2 milijarde kun, je še povedal Ramljak, ki je potrdil, da bodo v ponedeljek objavili poročilo revizorjev še za matično družbo Agrokor.

Kazenske ovadbe proti odgovornim?

Ni želel ugibati o tem, ali bodo zaradi napačnih finančnih poročil v prejšnjih letih sledile kazenske ovadbe proti odgovornim v Agrokorju. Preiskovalci hrvaškega tožilstva že nekaj mesecev pregledujejo poslovne knjige največje hrvaške družbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marcel Pravnik 10:15 06.oktober 2017.

    Nejasno. Napisati bi bilo treba z številko Skupina Agrokor ima toliko in toliko izgube, ne pa 2015 je imela toliko, 2016, toliko; po moje gre za pa zdaj za manever Horovatov, da zgubo še napihnejo, z razlogom, da čimbolj postrižejo ...prikaži več upnike, predvsem rusko banko, pa tudi našo NLB itd., potem pa očiščena podjetja POD ROKO prodajo raznim hrvaškim pokojninskim skladom, Atlantisu itd. Podoben primer se je zgodil pri nas z Kolinsko, itd.

  • Tejč 09:23 06.oktober 2017.

    Ko bolnik kupuje bolnika. Pol nič drugega ne rata kot pa to da Mercator propada, da tam ni več slovenskih izdelkov in da bosta počasi oba šla v franže.

  • aleks1201 09:20 06.oktober 2017.

    A je avtorju prenaporno zamenjati kune v evre v celotnem članku ?