Slovenija
43 ogledov

V zadnjem trenutku rešila dečka

Reševalca dečka. (Foto: Nada Černič Cvetanovski)
1/4
Žurnal24 main
Sreča. Reševalca rešila šestletnika, ki je že ležal na dnu. To je že drugi šestletnik letos, ki se je poškodoval na bazenu - v prvem primeru deček ni preživel.

Sevnica. "Šel sem okrog bazena in na dnu zagledal otroka," je po uspešni reševalni akciji ves pretresen povedal Matjaž Koritnik, vodja popoldanske izmene na sevniškem kopališču. "Skočil sem v bazen in iz vode potegnil dečka, za katerega se je zdelo, da spi najlepše otroške sanje, saj je imel glavo naslonjeno na svoji ročici," je v šoku pripovedoval Koritnik.

Takoj je pristopil reševalec Gregor Ivanjšek in začel umetno dihanje. Ko je deček zadihal, je že prihitela ekipa nujne medicinske pomoči in šestletnika iz Sevnice odpeljala v bolnišnico. "Že na poti v bolnišnico je deček prišel k sebi in povedal, čigav je, saj ob reševanju tega nihče ni vedel, čeprav je na bazen prišel s svojo materjo," je povedal vodja sevniškega kopališča Borut Bizjak.

Primer na kopališču Pristan: več v članku Otroci niso bili varni.

Številne poškodbe in tragični primeri
To je že tretji odmevnejši primer letos. Spomnimo: v začetku leta se je šestletni deček poškodoval med plavalnim tečajem v mariborskem bazenu Pristan. Do nesreče je prišlo, ko se je deček brez spremstva odpravil v toaletne prostore. Ko se je vračal, mu je postalo slabo in padel je v bazen. Kasneje je v mariborskem kliničnem centru umrl.

Uspešna reševalna akcija v Sevnici: več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

V začetku junija pa se je zgodila še ena nesreča, sicer ne na bazenu, temveč med evakuacijsko vajo v OŠ Breg pri Ptuju. Devetošolka si je pri doskoku na blazino zlomila hrbtenico. Takrat so vsi vpleteni (gasilci, ravnatelj, učitelji) zanikali krivdo, inšpektorat pa ni odkril nobenih nepravilnosti pri izvedbi vaje.

Matjaža in Gregorja vam predstavljamo v okviru našega projekta Junak Slovenije. Njuna zgodba bo objavljena tudi v časniku Žurnal24.

Več drugih zgodb, ki smo jih do zdaj zbrali v okviru akcije, lahko preberete na naši spletni strani www.zurnal24.si/junak-slovenije.

Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si.

V preteklosti smo sicer že večkrat poročali o tragedijah, ki so se zgodile med varstvom otrok. Poleg omenjenih primerov s Ptuja in Pristana je novembra lani skozi okno drugega nadstropja v OŠ Miroslava Vilharja (Postojna) padel šestošolec in se poškodoval. Novembra 2007 se je na maturantskem izletu v Grčiji smrtno ponesrečil maturant s Tretje gimnazije Maribor.

Februarja 2007 je leto in pol star Tedi ušel iz vrtca, našli pa so ga dve uri kasneje. Žal je bilo tudi zanj prepozno − utopil se je namreč v 40 centimetrov globokem potoku. Prav tako februarja 2007 se je v notranjem bazenu kranjskogorskega hotela Larix utopil petletni otrok, ki še ni znal plavati. Mati je med odhodom na toaleto poklicala dečka, naj ji sledi. Ko je opazila, da deček ni v njeni bližini, je bilo že prepozno. Padel je namreč bazen in tudi hitra pomoč reševalca ni pomagala. Več podrobnosti v članku Lukšič: "Lahko zamenjamo ravnatelja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.