Slovenija
15 ogledov

V zvezi z afero libor pod lupo sedem bank

Deutsche bank Reuters
Pristojne oblasti v ameriških zveznih državah New York in Connecticut so v zvezi z afero zaradi manipuliranja medbančne obrestne mere libor v zadnjih tednih poslale sodne pozive sedmim velikim svetovnim bankam. Za zdaj zahtevajo le dokumentacijo.

Gre za Deutsche Bank, RBS, HSBC, JP Morgan Chase, Barclays, Citigroup in UBS, poleg omenjenih pa naj bi bila del preiskav tudi Bank of America.

Pravosodni ministrstvi obeh zveznih držav na severovzhodu ZDA sta tako od bank s sodnimi pozivi zahtevali, da jima omogočijo dostop do potrebnih dokumentov, ki jim bodo v pomoč pri preiskavi tega velikega bančnega škandala, katerega prva žrtev je bila britanska banka Barclays. Ta je namreč ameriškim in britanskim regulatorjem že plačala 290 milijonov funtov kazni, poleg tega pa sta zaradi afere odstopila že tudi oba vodilna moža banke Bob Diamond in Marcus Agius.

Za zdaj brez zaslišanj

Po navedbah neimenovanega vira, na katerega se sklicujejo tuje tiskovne agencije, oblasti za zdaj vodilnih predstavnikov omenjenih velikih globalnih sistemskih bank še niso pozvale na zaslišanja.

Oblasti v New Yorku in Connecticutu so edine na ravni zveznih držav, ki preiskujejo afero. Poleg tega se z njo ubadajo tudi zvezne oblasti in pa evropski regulatorji, med njimi Evropska komisija.

Banke so v svojih četrtletnih poročilih že priznale, da so od oblasti prejele zahteve po dokumentaciji in da v preiskavi nepravilnosti v zvezi z liborjem sodelujejo. Kar nekaj jih je tudi priznalo, da določeni bančni uslužbenci niso delovali v skladu s pravili in kodeksi ravnanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.