Šport
69 ogledov

"Mali general" prevzel povelje nad Matavžem

Advocaat Danska Rusija prijateljska tekma Köbenhavn Copenhagen Parken Stadion EPA
Tim Matavž bo po končanem evropskem prvenstvu v nogometu pri PSV Eindhovnu dobil novega šefa. Delo začasnega trenerja Philipa Cocuja bo za eno leto prevzel dosedanji ruski selektor Dick Advocaat, ki ga v nogometnem svetu poznajo pod nadimkom "Mali general".

Nizozemec Dick Advocaat, ki je napovedal, da bo po končanem nogometnem evropskem prvenstvu (od 8. junija do 1. julija) zapustil selektorski stolček ruske reprezentance, bo julija prevzel vodenje nizozemskega prvoligaša PSV Eindhovna, so danes potrdili pri nizozemskem klubu. Advocaat je s PSV podpisal enoletno pogodbo.

Štiriinšestdesetletni Advocaat, ki je nekdaj že vodil PSV (med letoma 1995 in 1998), bo za krmilom ekipe zamenjal rojaka Philipa Cocuja, ki je začasni trener vse od marca letos, po novem pa bo slednji prevzel vodenje mladinskega pogona PSV.

"Za naslednjo sezono smo si želeli vrhunskega trenerja in Advocaat je videl perspektivo v PSV," je dejal tehnični direktor kluba Marcel Brands. "Veseli se dela s pomočniki, ki jih je v preteklosti treniral že kot igralce (Cocuja in Ernesta Faberja, op. a.), in prepričano smo, da smo pravilno izbrali, ker je zavrnil zelo bogate ponudbe Rusije."

Advocaat je Rusijo uspešno popeljal skozi kvalifikacije za letošnje EP, kjer bo zbornaja komanda igrala v skupini A z Grčijo, Češko in Poljsko, ki skupaj z Ukrajino organizira prvenstvo stare celine. S PSV je med leti 1995 in 98 osvojil ligaški naslov in pokal, potem ko se je klubu pridružil po svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike, kjer so Nizozemci leta 1994 izpadli v četrtfinalu.

Advocaat se je nato pridružil Glasgow Rangers, kjer je leta 1999 osvojil trojno krono domačih naslovov, dvojno pa leto kasneje. Z Nizozemsko je kot selektor med leti 2002 in 2004 prišel do polfinala na Euru 2004, leta 2006 pa se je pridružil Zenitu Sankt Peterburgu in ga leto kasneje popeljal do ruskega naslova in zmage v pokalu Uefa (2007).

Leta 2010 je Advocaat sprejel selektorski položaj pri Rusiji, potem ko je že vodil Združene arabske emirate, Južno Korejo in Belgijo.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 12:55 13.maj 2012.

    Vaš komentar smo zaradi kršenja pravil komentiranja odstranili.