Slovenija
55 ogledov

Vaskrsić gre na evropsko sodišče

Deložacija družine Vaskrsić Saša Despot
Zoran Vaskrsić je zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic vložil tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Družina Vaskrsić je z odvetniško pisarno Čeferin na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo. Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa družino, je namreč prepričan, da litijsko sodišče ni upoštevalo načela sorazmernosti.

Opozarja, da je bila s tem, ko so družino zaradi dolga v višini 124,38 evra deložirali, kršena pravica do spoštovanja doma, pravica do mirnega uživanja premoženja, pravica do poštenega sojenja in pravica do učinkovitega pravnega varstva, poroča Delo.

Vaskrsić zahteva 80 tisoč evrov, kolikor naj bi znašala razlika med dejansko vrednostjo nepremičnine in zneskom, za katerega je bila prodana, ter 40 tisoč evrov za sodne in odvetniške stroške.

Evropsko sodišče še ni odločilo, ali bo primer sprejelo v obravnavo.

Afera pokazala na nujnost sprememb

Po aferi Vaskrsić so se v javnosti pojavili pozivi k določitvi meje dolga, do katerega bi lahko rubili nepremičnino. Primer je opozoril na nujnost spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju, zato so se na ministrstvu za pravosodje in javno upravo lotili priprav sprememb, da bi se zmanjšala plačilna nedisciplina. Pri izvršbi na nepremičnino, ki je dolžnikov dom, pa predlagajo dodatne ukrepe za varstvo dolžnika.

Sodni izvršitelj Boris Letnar je potrdil, da je bila notranjost hiše ob deložaciji v razsulu. Požagana je bila centralna napeljava, radiatorji so bili odstranjeni, prerezane so bile električne instalacije, poškodovane ploščice in okenske police ter med drugim tudi umivalnik in stene.

Polcija naj bi zato ovadila Zorana Vaskrsića.

Selijo se na Štajersko

Vaskrsićevi so potrdili tudi, da so kupili hišo na Štajerskem in se bodo izselili iz občinskega stanovanja.

Komentarjev 3
  • zavesten 17:12 20.junij 2012.

    slovensko sodstvo je poden od dna,zivijo samo od nasih žuljev,delavcev in se zajeba.vajo iz sistema ki si so si ga sami nastavli.kradejo nam kar nam niso pokradli že plenilci gospodarstva ki se vedno delujejo v navezi z sodstvom.plače pa imajo ...prikaži večo cc5000 eur za to da samo pridejo v službo in tam delujejo koruptivno kot je napisano v poročilu eu.da naj bi bilo 45 % sodstva skorumpirano in mislim da je kar prava številka..ostala večina pa je nesposobna oz.nezainteresirana za vse,razen za svojo plačo...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:40 20.junij 2012.

    Vaskrsič naj gre u PM in to na jug!!

  • privat 13:13 20.junij 2012.

    litijsko sodišče da bi upoštevalo kaj?? namige kapitala?? prijateljske usluge??Vse pa je Janša preveril...ha ha kaka štala od pravnega sistema!!