Slovenija
6649 ogledov

Večina meni, da bomo imeli le en krog

predsedniški kandidati Mediaspeed
Kako kaže predsedniškim kandidatom?

Večina pričakuje, da bodo predsedniške volitve odločene prvo nedeljo, je pokazala javnomnenjska raziskava časnika Delo. Da bomo imeli le en krog volitev meni dobra polovica vprašanih, medtem ko jih okoli 40 odstotkov pričakuje, da se bomo na volišča podali dvakrat. 

Napovedana visoka udeležba

Napovedana volilna udeležba bo glede na anketo zelo visoka, na volišča naj bi se namreč odpravilo kar dve tretjini volivcev, dobra petina pa je izrazila, da se bo volitev verjetno udeležila. 

Janez Janša Slovenija Janša o Pahorju: Volivci SDS glasovali zanj, ker je bil manj slaba ponudba

Glede na rezultate, ki so jih dobili v javnomnenjski razikavi, bi se volitev tako lahko udeležilo več kot 80 odstotkov volilnih vpravičencev. 

78 odstotkov vprašanih je glede izbire predsedniškega kandidata povsem odločenih, 19 odstotkov se jih bo odločilo v zadnjem trenutku, trije odstotki pa pravijo, da se bodo verjetno odločili na volilni dan.

Hitra zmaga Boruta Pahorja?

Po voilni napovedi, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija pretekli teden opravila agencija Episcenter, bi aktualni predsednik Borut Pahor lahko zmagal v prvem krogu volitev, saj bi prejel 55,5 odstotka glasov. 

Njegovemu prvemu zasledovalcu kamniškemu županu Marjanu Šarcu pa bi glas namenilo 21,2 odstotka anketirancev. 

Borut Pahor Slovenija Dvajset dni pred volitvami Pahorju kaže tako

Na tretjem mestu ostaja kandidatka NSi Ljudmila Novak, ki bi prejela 8,2 odstotka podpore, kandidatka SDS Romana Tomc pa bi prejela 7,8 odstotkov glasov. 

Po anketi, ki jo po metodi "tracking poll" za Večer in Dnevnik dnevno opravlja "leva" agencija Ninamedia, je trend podpore Borutu Pahorju v zadnjem tednu dni blago narastel in Šarcu blago padel.

Anketa po navedbah Dnevnika kaže, da se aktualnemu predsedniku, ob pogoju, da se v zadnjem tednu volilne kampanje ne zgodi kaj nepredvidljivega ali za njegove volilne možnosti usodnega, obeta, da bo v nedeljo vnovič izvoljen za predsednika republike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • drago86 20:17 17.oktober 2017.

    onyxx... Pahor je nedorasel tej funkciji... migi miška, on ni moralna avtoriteta...pa daj, bejži, burkež in populist! Take izjave si predsednik ne privošči.

  • eosss 15:15 16.oktober 2017.

    Zaenkrat še nisem opredeljen za nobenega kandidata, ampak res, kandidatov je 9, kje so ostali trije? Zakaj mediji že celotno kampanijo ignorirate ostale tri kakdidate??? Kje vam je novinarska etika, vse kandidate bi morali predstavljati in omenjati enako nepristransko!!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:30 16.oktober 2017.

    Kandidatov je 9 (DEVET!!!) - kje so ostali trije? Aja medijska blokada? Hm... Čemu že? Moj glas (če že) bo šel zagotovo nekomu, ki ni v tej skupini 6-ih. Nekomu ki se ga ne omenja v medijih.