Slovenija
1636 ogledov

Velikanski dobiček Telekoma, lahko pa bi bil še za tretjino višji

biznis 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol
1/6
Boštjan Tacol
Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju ustvarila 334,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. EBITDA se je povečal za štiri odstotke na 117,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa za 16 odstotkov na 36,2 milijona evrov. Čisti dobiček je bil pri 23,7 milijona evrov za odstotek višji.

Skupina Telekom Slovenije, natančneje družbi Telekom Slovenija in GVO, je v polletju od države prejela pomoč zaradi dviga cen energentov v višini 1,56 milijona evrov. Če bi bila cena energentov na ravni leta 2022 z upoštevano državno pomočjo za energente, bi bil dobiček iz poslovanja višji za 30 odstotkov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa za osem odstotkov, izhaja iz polletnega sporočila, ki ga je družba danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

V prvih šestih mesecih so višje prihodke dosegle vse družbe v skupini. Višji so prihodki mobilnih naročnikov, mobilnega trgovskega blaga in prihodki na veleprodajnem trgu, Telekom pa rast dosega tudi na področju finančnih storitev, e-Zdravja, zavarovanj in IT-storitev. Skupno je skupina ustvarila 337,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

S polletnim poslovanje se je v sredo seznanil nadzorni svet Telekoma Slovenije, ki je podal soglasje k imenovanju Andrasa Palija za glavnega izvršnega direktorja družbe IPKO Telecommunications s štiriletnim mandatom, ki začne teči 4. novembra letos.

Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nadzorniki so se seznanili tudi z vplivi nedavnih poplav na komunikacijsko infrastrukturo Telekoma Slovenije. Na prizadetih območjih je do prekinitev komunikacij prišlo predvsem zaradi izpada električnega napajanja na lokacijah, ki jih ima družba v najemu. Na terenu so situacijo reševali z agregati, s čimer se je zagotavljalo delovanje baznih postaj in mobilnega omrežja. V času največjih vplivov je bilo moteno delovanje okoli 40 baznih postaj od skupno prek 1500, ekipe na terenu pa so signal na prizadetih območjih v največji možni meri postopoma zagotovile v dveh dneh.

Na prizadetih območjih je bila zalita, poškodovana ali pretrgana tudi kabelska infrastruktura, in sicer tako na ravni hrbteničnega kot dostopovnega dela omrežja. Poškodbe so nastale v omrežju Telekoma Slovenije in na novozgrajenem omrežju OŠO5 v lasti GVO. Popolnoma uničene oz. zalite so bile tudi nekatere funkcijske lokacije. Povezave za delovanje fiksnih storitev na prizadetih območjih so vzpostavljene začasno in bodo v prihodnje celovito sanirane skupaj z ostalo infrastrukturo.

Kot še pravijo v Telekomu Slovenije, je v pripravi načrt celovite sanacije, v okviru katere bo družba zasledovala optimalno arhitekturo omrežja. Časovna izvedba sanacije bo deloma pogojena s sanacijo ostale infrastrukture na ravni države oziroma lokalnih skupnosti.

telekom slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 3
  • lojs 10:22 24.avgust 2023.

    mogoče malokdo opazi, ampak pogovori v stacionarna omrežja so nerazumno dragi, čeprav je danes vse digitalno in je vse samo prenos "bitkov" ... primerjava obračuna je, kot bi računali pogovore po litrih, prenos podatkov pa po kubikih ... noro!

  • munja 10:14 24.avgust 2023.

    Ja res čudno, da imajo velikanski dobiček, saj trikrat na leto dražijo storitve, od kod potem prihaja dobiček???