Slovenija
33 ogledov

Veto na zakon o tujcih?

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
V sredo bo državni svet glasoval o vetu za zakon o tujcih. Predlagatelji so prepričani, da zakon nesorazmerno posega v ustavno in mednarodnopravno zagotovljene pravice.

Zgodba o zakonu o tujcih, ki je razburil del javnosti, še ni zaključena. Prvopodpisani državni svetnik, član interesne skupine lokalnih interesov, Samer Khalil skupaj z ostalimi predlagatelji predlaga, naj državni svet na sredini izredni seji izglasuje odložilni veto na omenjeni zakon.

Notranjemu ministrstvu in vladi predlagatelji očitajo, da so zakon pripravili nepregledno in skrito pred očmi javnosti ter brez družbenega in političnega soglasja. Zakon pa naj bi predstavljal nesorazmerno posega v ustavno in mednarodnopravno zagotovljene pravice. "Sprejeti zakon po mnenju številnih uglednih domačih in tujih pravnih strokovnjakov kot tudi nevladnih in medvladnih organizacij, kot je Svet Evrope, nesorazmerno krši človekove pravice in temeljne svoboščine, še zlasti pravico do azila," so v obrazložitvi predloga zapisali predlagatelji, ki po izglasovanem odložilnem vetu pričakujejo, da bo imel državni zbor priložnost sprejeti boljšo različico zakona, ki no skladen z ustavo in mednarodnimi pogodbami.

Predlagatelji te pobude je zmotilo tudi, da so bile stranke v državnem zboru pri glasovanju zelo neenotne v podpori zakonu. Proti zakonu so tako glasovali tudi poslanci vladajoče SMC, vključno s predsednikom državnega zbora Milana Brgleza.

Za zakon je tako glasovalo 47 poslancev in 18 proti. V primeru vnovičnega glasovanja bo morala za obstoj zakona glasovati absolutna večina oziroma najmanj 46 poslancev.

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 09:27 31.januar 2017.

    Kdo so to DRŽAVNI SVET ? Spomnim se ,da so bili člani bivši direktor arestant in župan v kazenskem postopku ?

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:46 31.januar 2017.

    Prav maš.Mater mu njegovo.Prišel je srat na našo zemljo.Če mu ni kaj prav,naj se pobere govedo zabito.

  • Harrison 07:33 31.januar 2017.

    Samer Kahil - ti si zadnji, ki se lahko tukaj na slovenski zemlji oglaša ! Ti je to jasno? Če ti ni, ti pa še bo !