Slovenija
4465 ogledov

Video: incident na zloglasni slovenski predstavi na Češkem

Naše nasilje, vaše nasilje Reševalni pas/Twitter
Gledališka predstava Slovenskega mladinskega gledališča v češkem Brnu je spet razdvajala.

V drugem največjem češkem mestu je bila v soboto zvečer na sporedu predstava Naše nasilje, vaše nasilje, s katero je Slovensko mladinsko gledališče gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu.

Po desetih minutah predstave, ki jo zasnoval hrvaški režiser Oliver Frljić, pa je na oder vdrla skupina okoli 30 demonstrantov, članov skrajno-desničarske skupine Spodobni ljudje.

Po poročanju agencije Beta so demonstranti nabavili vstopnice na sicer razprodani predstavi in se pomešali med publiko, nato pa zavzeli oder in niso dovolili nadaljevanja.

Občinstvo je nanje kričalo, a na koncu je morala posredovati policija in jih odstraniti iz dvorane. Predstava se je nadaljevala z enournim zamikom.

Vodja skupine Spodobni ljudje Zdenjek Pernjica je povedal, da je ves performans slovenskega gledališča deloval bolj kot pornografija, ne gledališče. "Od desete minute je nastal tak kaos perverzije, da smo stopili na oder," je utemeljeval njihovo potezo.

Zakaj vzbuja toliko (negativnih) čustev

Predstava Naše nasilje, vaše nasilje je že pred sobotnim dogodkom v sicer zelo sekularizirani češki družbi naletela na veliko nasprotovanja, saj so proti uvrstitvi predstave na spored festivala protestirali tako predstavniki Katoliške cerkve kot komunistične stranke. Najbolj kontroverzni prizor v predstavi je, ko Jezus posiljuje muslimanko.

Po besedah ustvarjalcev predstava opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza, in Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. Predstava po mnenju ustvarjalcev odpira veliko vprašanj, predvsem pa, ali se na Zahodu zavedamo, da svoje blagostanje dolgujemo vojnam drugje po svetu in kako različen odnos imamo do žrtev nasilnih dejanj glede na to, kje so se zgodila.

Predstava je med gostovanji po Evropi že večkrat naletela na nasprotovanje, najhujše doslej na Hrvaškem in Poljskem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dragec 13:20 28.maj 2018.

    Sama banda JJ in desnih kretenov

  • Žurnalček 10:30 28.maj 2018.

    Vse kar dviguje pritisk klerikalcem je super zadeva , kajti čas je , da se jih končno dotolče in nevtralizira !

  • Žurnalček 10:22 28.maj 2018.

    Brno je glavno mesto Moravske in ne drugo največje Češke ! Kaj je tu narobe ? Ja to , da tudi Ljubljana ni bila 4 največje mesto SFRJ ampak glavno mesto Slovenije !