Slovenija
18 ogledov

Virant: "Vsi ali nič"

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des Saša Despot
Zakon o davku na nepremičnine mora koalicija sprejeti skupaj, ali pa sploh ne, pravi Gregor Virant. DeSUS namreč predlaga dopolnilo k predlogu zakona, ki po mnenju SD "povečuje deficit".

Predsednik DL in minister za notranje zadeve Gregor Virant je dejal, da DL ne bo podprla zakona, če ne bo imel podpore vseh vladnih strank. Prav tako meni, da ni smiselno razmišljanje, kako sprejeti nepremičninski davek brez DeSUS-a ter da morajo iti v to vse koalicijske stranke.

Virant poudarja, da se nižji davek ne nanaša tudi na gospodarstvo, a bi tako moralo biti. DeSUS-ov predlog pa bi moral predvidevati tudi ukrepe na odhodkovni strani, saj predlog odpira za 30 milijonov evrov veliko luknjo na prihodkovni strani. Predlog so pripravljeni podpreti, če ga bo DeSUS popravil.

Je pa Virant poudaril, da v DL nasportujejo kriznemu davku, ker bi ta udaril po aktivni populaciji in bil še posebej krivičen do mlade aktivne generacije. "Krizni davek je improvizacija, mi pa rabimo strukturne ukrepe, ki bodo dolgoročno uravnotežili proračun," je še dejal.

Delajo izračune

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pojasnjuje, da od srede zvečer delajo izračune glede finančnih posledic dopolnila k zakonu o davku na nepremičnine, s katerim DeSUS predlaga postopno uvedbo davka. V ponedeljek bo koalicija poskušala doseči dogovor, ki ne bo dopuščal proračunske luknje. Möderndorfer računa na sprejem zakona tudi z glasovi DeSUS.

"Toliko kot vzameš, toliko moraš nekje drugje prinesti nazaj noter. Samo to zasledujemo," pravi Möderndorfer. Finančno ministrstvo izračunov še ni naredilo, a naj bi bilo po nekaterih ocenah, ki se pojavljajo v javnosti, dopolnilo DeSUS težko od 40 do 70 milijonov evrov. Vodja poslancev PS sicer pravi, da je o tem preuranjeno govoriti in je to tudi vseeno, "če bomo vedeli, kje vzeti".

Predlog še nastaja

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je zagotovil, da bodo v stranki pripravili še predlog, kako nadomestiti manko, ki bi z dopolnilom nastal.

Povedal je tudi, da v tem trenutku še ne ve, kakšna bo končna vsebina predloga dopolnila, bo pa spisan v prihodnjih dneh in zagotovo znan v ponedeljek.

Prihodki davka že vračunani v predlog proračuna za dve leti

Igor Lukšič, predsednik SD, je v odzivu na sredin predlog izvršnega odbora Desusa poudaril, da je bil obstoječi predlog zakona o davku na nepremičnine že usklajen in da je osnova za izračun že zmanjšana na 85 odstotkov. Koalicijske stranke morajo ob morebitni omilitvi zakona poiskati rezerve za manko, ki bi s tem nastal. Prihodki davka na nepremičnine so namreč že vračunani v predlog proračuna za prihodnji dve leti, je pojasnil. Dopolnilo k predlogu bo moralo biti skupno in predhodno koalicijsko dogovorjeno.

Vodja poslancev Matjaž Han je po današnjem usklajevanju vodij koalicijskih poslanskih skupin dejal, da dopolnila DeSUS še nima na mizi, temveč je glede predloga DeSUS slišal zlasti od novinarjev. A je poudaril, da SD želi najprej izračune ministrstva za finance, kaj predlog pomeni za proračun. "Glede na to, da smo že naredili neke odpustke, ne verjamem, da se lahko s tem všečnim dopolnilom zadeve reši," je povedal Han. Strinja se z Lukšičem, da morajo prilivi v proračun ostati enaki kot so predvideni.

DeSUS predlaga dopolnilo

Desus se je v sredo odločal o podpori zakonu. V parlamentarnem postopku sprejemanja zakona o nepremičninskem davku bo predlagal dopolnilo, s katerim bi zagotovili postopnost uvedbe polne obremenitve davčnih zavezancev. Tako bi se leta 2014 davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti nepremičnine, leta 2015 v višini 80 odstotkov, leta 2016 pa v polni vrednosti.

Jutri izredna seja DZ

V petek zjutraj se bo začela izredna seja, na kateri bodo poslanci odločali o postopku sprejemanja zakona o davku na nepremičnine ter o noveli zakona o dohodnini.

Komentarjev 3
  • privat 22:41 26.oktober 2013.

    najbolj obdavčite otroke ,reveže in strejše občane da nebodo mogli plačevati teh obveznosti. Potem jih prodajte in nakup teh nepremičnin prodate za provizijo dobrim prijateljem,ki vam bodo dali in izpalčali razliko v ugodnosti nakupa. Pa bo spet ravbarskega bogatenja na ...prikaži več pretek! Tako se že dela ,tako se je delalo in tako se bo delalo! Zanimljivo je da vsak vrabec ve za te nakupe ,samo policija se dela da ne sliši vrabce!!

  • Žurnalček 10:30 25.oktober 2013.

    Dragi moji poslanci , kaj ko bi sprejeli zakon , po katerem državni uslužbenci nimajo pravice na 12 plač, ampak na toliko, koliko gnarja imate v malhi !

  • Oxxo 17:18 24.oktober 2013.

    Zakon, tak kot je napisan je butast, nesorazmeren in pristranski!Škodljiv za ljudi in podjetja!Kdaj bo Sloveniji začela vladati elita strokovnjakov na posameznem področju in ne kvazi strokovnjaki z raznimi "glasbenimi" doktorati in magisteriji... ki NIKOLI NISO DELALI v gospodarstvu...