Slovenija
96 ogledov

Vlada imenovala izrednega člana uprave Mercatorja

Zdravko Počivalšek Gregor Planteu Twitter/VladaRS
Vlada je na dopisni seji za izrednega člana uprave Mercatorja predlagala Gregorja Planteua.

Vlada je za izrednega člana uprave Mercator imenovala Gregorja Planteua, direktorja rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je dejal, da je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj. O imenovanju bo sedaj odločilo sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Izredni član uprave bo bdel nad posli Mercatorja z Agrokorjem. 

Pojasnil, zakaj so pohiteli

Ukrep je po ministrovih besedah v prvi vrsti nujen, da preprečijo negativno vplivanje Agrokorja kot večinskega lastnika na Mercator. Vlada ocenjuje, da javni interes v tem primeru presega interese lastnika. Poudaril je, da izredni član uprave ne bo posegal v redno delo družbe.

Na vprašanje, ali drži, da je izbira v koaliciji poskrbela za precej nezadovoljstva, je Počivalšek odgovoril, da je predlog strokovno utemeljen. Pričakuje, da bo Planteu funkcijo nastopil najkasneje v ponedeljek.

Kdo je novi član uprave?

Planteu je pojasnil, da je več let deloval v mednarodni multinacionalki Maersk. Sodeloval je tudi pri optimizaciji poslovanja večjega podjetja in vodil sanacijo rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Poudaril je, da s sedanjo upravo ni v nikakršnih odnosih.

42-letni Planteu je bil po pisanju Večera pred opravljanjem trenutne funkcije v rokometnem klubu finančni svetovalec in se je ukvarjal s številnimi posli - od gradbeništva prek poslovnega svetovanja do energetike. Kot navaja časnik, ki se sklicuje na Siol, je ključna vez med Počivalškom in Planteuom direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Počivalšek aktualnega direktorja celjskih rokometašev po navedbah Večera dobro pozna tudi sam, saj je bil v upravnem odboru celjskega kluba, ko je tja leta 2014 prišel Planteu. Izkušenj v velikih gospodarskih družbah nima, uveljavil pa se je v poslih s študentskih servisom. Družba Študentski, ki jo še vedno vodi Planteu, je lani ustvarila slabih 1,4 milijona evrov prihodkov in dobrih 7400 evrov čistega dobička, še navaja časnik.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:51 09.maj 2017.

    Si lahko mislite ,da taistega ministra skrbi za kmete in preskrbo z zdravo prehrano Slovencev ,po drugi strani pa podjetju Magna prodaja najboljša kmetijska zemljišča na Štajerskem ,ki naj bi bila žitnica zelene Slovenije . Ubogi kmeti v takšni državi ...prikaži veči ,kjer kmet kmeta za norca ima .