Slovenija
55122 ogledov

Vlada o sproščanju ukrepov: Bo Janša držal obljubo?

Janez Janša Daniel Novakovič/STA
Janša prejšnji teden obljubil razpravo o predlogih epidemiologov, ki predlagajo tudi sproščanje regionalnih meja.

Vlada bo pozno popoldne preučila zadnje epidemiološke podatke in na podlagi teh odločala o spremembi ukrepov, oziroma o prehodu v rdečo fazo sproščanja ukrepov. Število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znaša približno 830, v bolnišnicah je hospitaliziranih 864 bolnikov, kar pomeni, da izpolnjujemo pogoje za vstop v oranžno fazo. 

Kriterija za oranžno fazo izpolnjena

Semafor sproščanja ukrepov predvideva, da je za vstop v oranžno fazo potrebno, da je povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh manjše od 1000, prav tako mora biti manjše od tisoč število hospitaliziranih oseb.

Semafor | Avtor: STA STA

Fafangel: Policijska ura je nesmiselna

Oranžna faza med drugim dovoljuje športne aktivnosti na prostem z možnostjo zbiranja do 10 oseb in odpravo prehoda občinskih meja. Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel pa je že pretekli teden povedal, da epidemiologi na NIJZ predlagajo sprostitev občinskih meja pač pa tudi ukinitev prepovedi prehajanja regionalnih meja, vrnitev šolarjev do 5. razreda v šole. Fafangel meni tudi, da je nesmiselna tudi policijska ura, oziroma prepoved gibanja med 21.00, saj zaradi drugih ukrepov, ki so v veljavi, nočnega dogajanja ni. Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci pretekli teden obljubil, da bo vlada Fafanglove predloge preučila ta teden. 
"Priporočila epidemiologov ostajajo taka, kot prejšnji teden," je danes potrdila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. 

Janša: Nekateri predlogi bodo postali avtomatsko dejstvo

Predsednik vlade Janša je pred tednom dni napovedal, da bodo, če bomo prešli v oranžno fazo, nekateri od predlogov Maria Fafangla, prvega epidemiologa v Sloveniji, "avtomatsko dejstvo, pri nekaterih pa bo treba slišati še mnenje druge stroke. Na primer, pri izbiri razredov, kateri gredo v šolo, so dileme. Šolniki bi dali prednost zaključnim letnikom osnovne in srednje šole zaradi jasnih razlogov in tu se bosta morali stroki med sabo uskladiti," je dejal Janša. Janša je pojasnil še: "Treba je reči tudi, da je gospod Fafangel v.d. Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, v svetovalni skupini ministra za zdravstvo je še vrsta drugih epidemiologov in strokovnjakov in ker so bila mnenja različna , pričakujemo, da bodo mnenja med sabo uskladili." Kot je znano, je v strokovni supini ministrstva za zdravje samo ena epidemiologinja in sicer Irena Grmek Košnik. 

Število okužb je sicer pri nas še vedno največje v delovni populaciji, medtem, ko se število okužb bistveno zmanjšuje v domovih za ostarele, kjer 8.2. niso zaznali nobene nove okužbe. "Pada tako število potrjenih primerov s PCR-testi kot s testi HAT. Po praznikih ali koncih tedna so skoki pričakovani, upamo pa, da bo ta trend vztrajal navzdol," je dejala Čakš Jagrova. Še vedno pa ostaja težava lažno pozitivnih HAT testov, ki pa naj bi jo odpravili že konec tedna. 

Pozitivni hitri test vedno po potrditev s PCR

Po zadnjem dogovoru skupine različnih strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa na okužbo z novim koronavirusom preverjali s PCR testom, je povedala Nuška Čakš Jager iz NIJZ.  Sprva je bila sprva doktrina strokovnjakov, da se s PCR testom preverja okužbo pri tistih, ki so imeli pozitiven hiter test, a nimajo simptomov bolezni in nimajo epidemioloških povezav. 
Kako natančno bo to potekalo, bodo še sporočili, nov sistem pa uvedli že konec tega tedna.

 

 

 

 

Komentarjev 24
  • dare326 21:13 10.februar 2021.

    Dokler je število okužb tako visoko je nesmiselno ukinjat prepoved gibanja po 21h. Če to ukinemo bodo povsod zunaj, na vseh trgih, žuri čez celo noč. Pamet v roke.

  • Avatar Leon
    Leon 16:47 10.februar 2021.

    https://www.norakrava.si/premier-prestopil-v-hinduizem-od-danes-v-veljavi-kastni-sistem/

  • astibo8020 16:40 10.februar 2021.

    Nimamo se kaj pogovarjati o "obljubah" nekega sociopata, saj ta država zaenkrat še ni Janšev pašaluk, ali pač.