Slovenija
3772 ogledov

Vlada predlaga, da bi delavcu lahko dali odpoved brez razloga

PSA tovarna v Trnavi Gregor Prebil
Vlada bi uzakonila odpuščanje zaradi nezaupanja oziroma medsebojnega neujemanja.

Ministrstvo za delo predlaga nov razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi – odpoved zaradi pomanjkanja zaupanja oziroma medsebojnega neujemanja, poroča Dnevnik. Sindikati so ogorčeni in opozarjajo, da bi v primeru uzakonitve takšnega predloga sledila splošna stavka.

Vlada je delovni skupini, ki pripravlja ukrepe v okviru dokumenta Za dostojno delo, ki so ga objavili marca, konec junija predlagala nov razlog za odpuščanje delavcev, in sicer "odpoved pogodbe zaradi pomanjkanja zaupanja oziroma medsebojnega neujemanja".

Na ministrstvu predloga še ne želijo komentirati, saj razprava še poteka. Pogajanja s socialnimi partnerji se bodo predvidoma nadaljevala jeseni. Komentirati ga niso želeli niti delodajalci. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in član delovne skupine je pojasnil, da bi predlog v praksi pomenil, da bi lahko delodajalec odpustil kogar koli in kadar koli, preprosto že zato, ker mu pač ne bi bil všeč, v tolažbo pa bi nesimpatični delavec prejel odpravnino in nadomestilo za brezposelnost, kot sicer velja za odpoved iz poslovnega razloga.

Sindikati: Popolnoma nesprejemljivo

Zorko je ob tem poudaril, da je predlog za sindikate popolnoma nesprejemljiv in da so vladi že ob njegovem prejemu zagrozili z uporabo vseh sindikalnih sredstev. "Taka rešitev bi bistveno poslabšala pravno varstvo zaposlenih, saj bi šlo praktično za odpoved brez razloga," je dejal. 

Komentarjev 53
  • stefan79 08:22 08.april 2018.

    ja točno...."šuh v pizdo" tik pred upokojitvijo...in adijo penzije....(Y) :(

  • Milan Dukic 14:38 13.avgust 2016.

    potem takem če smo mi izvolili vlado plačujemo davke smo njeni delodajalci in ji damo lahko odpoved ampak mi imamo saj razloge

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:06 12.avgust 2016.

    Mene ne zanima levo/desno ampak ne morm pa verjet da nekdo dejansko verjame da bi pa Janša s svojimi populizmi bil kej boljši. Sej vidš da sta oba delala bedarije pa da oba lezeta v zadnjico kapitalu. Vsak ma mogoče ...prikaži več mal drgačn pristop k temu ampak načeloma je pa isto sraje.Aja pa še to; SD; Desus itd so res recimo temu "leve" stranke v vladi ampak Cerarjeva stranka je pa sredina in niti slučajno niti pod razno ni nobena levica.Sam pri nas tako desne kot leve stranke lezejo v zadnjico kapitalu. V bistvu se ne gre za to al si na strani ljudi al kapitala ampak a si v tej sekti k podpira kapital in njihove prisklednike al v drugi sekti k podpira drug kapital in njihove prisklednike?