Slovenija
9787 ogledov

Vlada sprejela pomembno odločitev glede šolskih malic

Igor Papič Vlada RS
Vlada je po redni seji sporočila, da bo zamrznila cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domov in cene bivanja v študentskih domovih. Ukrep velja za celotno šolsko leto 2022/23 in je vreden 18 milijonov evrov.

Kot je na novinarski konferenci po redni seji vlade poudaril minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, je vlada potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju. "Gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. Sam zakon pokriva tri področja: področje oskrbnih v dijaških domovih; malice v osnovnih in srednjih šolah; ter področje študentskih domov," je razložil minister. 

Kot je dodal Papič, je namen tega ukrepa ta, da se zamrznejo cene malic, oskrbnin in stroškov bivanja v študentskih domovih. Razliko med temi zamrznjenimi cenami in seveda cenami, ki se plačujejo za malice, oskrbnine in stroške bivanja, bo pokril državni proračun oz. sredstva Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je dejal minister in poudaril, da ukrep velja za celotno šolsko leto 2022/23, začenši s 1. septembrom 2022. Stroški bodo povrnjeni za nazaj, je še dodal.

Ministrstvo je sicer vrednost sprejetih ukrepov ocenilo na skupnih 18 milijonov evrov. "Vrednost ukrepov za letošnje leto je štiri milijone evrov in 14 milijonov evrov za prihodnje leto," je povedal Papič. "Želimo ohraniti cene nizke oz. na ravni prejšnjega šolskega leta, ker na ta način vplivamo tudi na zaustavitev inflacije," je zaključil minister.

Komentarjev 1
  • Ivo 19:16 22.september 2022.

    Bravo biseri! Zamrznili so cene kosa kruha in rezine sira s skodelico mrzlega čaja. Kaj pa, ko ne bo več nihče hotel dobavljati po mizernih cenah?