Slovenija
687 ogledov

Vladimir Vodušek: Z vsemi štirimi se brani, da bi sedel na zatožno klop

slovenija 04.03.14. vladimir vodusek, sodisce celje, foto: gregor katic Gregor Katič
Novinar in podjetnik Vladimir Vodušek, ki je obtožen izsiljevanja (na Trojanah so ga kriminalisti zasačili, ko je prevzemal 50 tisoč evrov), poskuša na vse načine zavlačevati in sodišču preprečiti, da bi proces vendarle začelo. Višje sodišče v Mariboru je zdaj že tretje v vrsti, ki se ukvarja z Voduškom – sodniki imajo na mizi njegovo pritožbo na odločitev slovenjgraškega okrožnega sodišča, da iz sodnega spisa ne umakne nekaterih dokazov.

Pred dobrimi štirimi leti, julija 2012, so kriminalisti na Trojanah izvedli spektakularno akcijo v kateri so Voduška aretirali v trenutku, ko naj bi prejemal denar. 

Skupaj s pajdašem Stanislavom Gabercem sta nato skoraj en mesec preživela v priporu, nakar je vrhovno sodišče pripor odpravilo.

Vladimir Vodušek | Avtor: Politikis Politikis
Tri mesece po akciji na Trojanah je bila zoper Voduška in Gaberca vložena obtožnica. Bremeni ju izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon iz Šmarij pri Jelšah. 

Vodušek in Gaberc sta Korošcu in Stiplovšku grozila, da bosta v medijih razkrila nekatere podrobnosti o njiju, če ne plačata 350 tisočakov gotovine ali odkupita Voduškovih terjatev v vrednosti 160 tisoč evrov, trdijo tožilci.

Aretiran Vladimir Vodušek, InfoTV | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Gaberc krivdo priznal, Vodušek ne 

Skoraj natanko leto po vložitvi obtožnice je Gaberc na predobravnavnem naroku krivdo priznal.

V zameno za priznanje se je s tožilstvom pogodil za 14 mesečno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let. 

Vodušek krivde ni priznal, ponudbo sodišča naj se za kazen pogodi, je zavrnil. 

Sledi štiri leta zavlačevanja zaradi sodišč in obtoženca 

Od oktobra 2012, ko je bila zoper novinarja vložena obtožnica, se njegov primer praktično ni premaknil z mrtve točke. Lani je celjsko sodišče, ki je primer prevzelo, na vprašanje zakaj se sojenje še ni začelo, odgovorilo: Nimamo časa. 

Vladimir Vodušek z zagovornikom Boštjanom Penkom | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Novinar in podjetnik je v tem času še dosegel, da je sodišče zamenjalo sodnico, ki je bila zadolžena za njegov primer. 

Konec lanskega leta pa so se na vrhovnem sodišču odločili, da pristojnost za primer Vodušek prenesejo na okrožno sodišče v Slovenj Gradcu. Razlog: Preobremenjenosti celjskih sodnikov. 

Zdaj je primer na mizi sodnice Valerije Matvos Jeromel. Sodišče je predvidevalo, da bo razpravo razpisalo aprila letos, a je ostalo le pri načrtih. 

Je pa nov manever uspel Vodušku. Ker je sodnica zavrnila njegovo zahtevo po izločitvi nekaterih dokazov, se je pred tremi tedni pritožil. O njegovi pritožbi zdaj odloča mariborsko višje sodišče. 

"Kdaj bo razpisana glavna obravnava je odvisno od vprašanja, kako bo o pritožbi odločilo višje sodišče. Če bo pritožba zavrnjena, bo takoj za tem razpisana," so nam sporočili s slovenjgraškega sodišča.   

Če bo Vodušek obsojen, mu grozi do osem let zaporne kazni. Primer zastara 31. maja 2032. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • h3o 14:45 08.oktober 2016.

    matermila, saj te zastopim in ti dam prav. Kaj pa, če recimo A pokliče B in mu pove da tebe ni doma, da prideš čez en teden in da ni sosedov? kdo je kriv česa? B te je oropal in ...prikaži več je kriv ropa. Ti nisi kriv ničesar. Vprašanje je, ali je A kriv napeljevanja ali ne?

  • matermila 08:39 08.oktober 2016.

    Po tvojem mnenju sem torej kriv jaz,ker nisem zaklenil svojega avta?Ja pa porka madona,kdo pa ima pravico sesti in odpeljati moj avto,če mu tega ne dovolim?Vtvojo hišo ne bi nigdar vstopil.če mi ti ne odpreš vrat,pa čeprav bi bila odklenjena.Kar ...prikaži več ni tvoje,se nimaš kaj dotikat.

  • h3o 19:20 07.oktober 2016.

    vodušek je kriv, policija pa je kriva napeljevanja voduška h kaznivemu dejanju...