Slovenija
151 ogledov

Obvoznica čez 3 leta

Miloš Ekar in Leopold Pogačar Iztok Golob
Za zahodno obvoznico več soglasja. Idejna študija predvidoma julija.

"Računam, da bi bila lahko obvoznica v Vrbi nared leta 2015," pravi župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar. Da je nujno potrebna, so na sredinem zboru še enkrat poudarili krajani. Po njihovih besedah sodeč je rešitev tega vprašanja vsaj tako pomembna kot rešitev spora glede dostopa do cerkvice svetega Marka.

Več soglasja za zahodno

Cesta skozi Vrbo je preozka, prometa po njej je veliko, teče pa neposredno ob dveh najbolj obiskanih kulturnih spomenikih državnega pomena, Prešernovi hiši in vaški lipi. Ob obeh je pogosto veliko obiskovalcev, krajani pa svarijo pred nesrečami.

Prvotne želje po izpeljavi vzhodne obvoznice so padle v vodo, več soglasja je zdaj za zahodno, pravi župan, prepričan, da bodo z njo rešili vprašanje varovanja dediščine, varnosti in pretočnosti prometa.

Julija naj bi izdelali idejno študijo, v drugi polovici leta pa tudi že obravnavali podrobni prostorski načrt. Pogačar dodaja, da si večina krajanov obvoznico želi, pričakuje pa tudi pomisleke, vendar je prepričan, da bo idejna študija razblinila vse dvome.

Pogačar proti oviram

Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), ki ima sicer glede posegov v podobo Vrbe največ pomislekov in zadržkov, je na sredinem zboru glede preobremenjenosti ceste predlagal namestitev hitrostnih ovir.

Po njihovem mnenju bi odvrnile velik del prometa iz sosednjih krajev, vendar Pogačar tej rešitvi ni naklonjen. Meni, da so hitrostne ovire namenjene umirjanju prometa, ne pa odvračanju. Bodo pa omejili promet, ko bo obvoznica končana, napoveduje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.