Slovenija
1691 ogledov

Vogrin: Zdravstveno osebje nam izgoreva in odhaja na bolniško

Covid-19 v bolnišnici Epa
Najmlajši bolnik, ki ga zdravijo na intenzivni v Mariboru, je star 37 let, brez pridruženih bolezni.

"Številke zadnjih dni kažejo, da so bili ukrepi, ki jih je vlada sprejela, še pravočasni," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "A virus je nepredvidljiv, še posebej, ker podatki iz tujine kažejo, da se stanje v Evropi še slabša. Zato ponovno pozivam, da se odpoveste vsem potovanjem v tujino, ki predstavlja tveganje za okužbo in dodaten vnos okužb v državo, ki bi lahko obrnil sedanji pozitiven trend. Tudi če nam je uspelo delež okužb v zadnjih dneh zmanjšati, se pritisk na bolnišnice še povečuje - pričakovati je, da se bo število tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično pomoč, še povečevalo. Bolj kot kadarkoli prej je ključno, da prav vsi upoštevamo samozaščitne ukrepe ter na ta način pomagamo tudi zaposlenim v zdravstvu." 

covid-19 Opozorila Zdravje Stanje je slabše, kot si mislite

Včeraj je bilo ob opravljenih 2234 testih potrjenih 557 okužb. "Število okužb je manjše, opazno nižji je tudi delež pozitivnih testov - 24,8 odstotka," je izpostavil Kacin. "A podatkov se ne smemo veseliti prekmalu, včeraj je bila nedelja in še praznična. Bolj relevantni bodo podatki v torek in sredo. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih kar 50 oseb, a kljub temu se jih še vedno zdravi 868, intenzivno nego pa jih potrebuje še 135. Tako kot dan prej, je tudi včeraj umrlo 25 oseb." 

Strokovni direktor mariborskega kliničnega centra Matjaž Vogrin je povedal, da se število hospitaliziranih v njihovi bolnišnici povečuje. "Hospitaliziranih imamo 120 bolnikov, 26 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo," je povedal Vogrin. "Zavedamo se, da bo število dodatnih hospitalizacij v prihodnjih dneh še naraščalo, zato smo prešli v t. i. četrto fazo pandemskega načrta, odprli bomo dodatne kapacitete - pričakujemo zapolnitev 16 novih intenzivnih postelj. Dodatnih 50 postelj bomo zagotovili na oddelku za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju. Skupaj bo na voljo 150 navadnih in 40 intenzivnih postelj."

Covid-19 v bolnišnici | Avtor: Epa Epa

Koronavirus Zdravje Mlada psihiatrinja opisuje, kako je prebolela covid-19

Pohvalil je delo vse, ki delajo s pacienti. "Rezultati so fenomenalni, odlični, kar kaže na odlično stroko," je dejal Vogrin. "Za paciente smo napravili vse, kar smo lahko. Umrljivost na intenzivni negi je v Nemčiji okoli 50 odstotna, pri nas smo na 30 odstotkih. To je veliko, a manj kot v razvitih državah, a želel bi opozoriti, da je prisotna vse večja utrujenost, izčrpanost - opažamo bolniške odsotnosti, ne samo zaradi okužb in karanten zdravstvenih delavcev, ampak tudi zaradi izgorelosti."

"Na današnji dan je bilo zaradi izolacije in karanten odsotnih 133 ljudi, še približno toliko jih je na bolniškem staležev. Prostovoljcev imamo dosti, predvsem študentov medicine in zdravstvene nege, tudi koncesionarji so se odzvali - približno deset do sedaj. Bojim se, da bo potrebna dodatna pomoč, saj morata oba klinična centra zagotavljati tudi terciarno oskrbo."

Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor

Opreme, ki jo je v preteklem tednu primanjkovalo, imajo sedaj dovolj. "Situacija je bistveno boljša kot prejšnji teden," je razložil Vogrin. "Zahvalimo se lahko UKC LJ, ki nam je posodil deset ventilatorjev, deset smo jih dobili iz blagovnih rezerv. Pričakujemo tudi dobavo desetih ventilatorjev, ki smo jih sami naročili." 

Covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Takšne so današnje številke o okuženih

Covid-19 v bolnišnici | Avtor: Epa Epa

Praktično vsi, ki potrebujejo hospitalizacijo, so po besedah Vogrina na kisiku. "Če ne bi bili, bi prišlo do hudega poslabšanja zdravstvenega stanja," razlaga Vogrin in pojasnjuje, da pacientom kljub varnostnim ukrepom omogočajo komunikacijo s svojci. "Komunikacija je otežena, na voljo so telefonske informacije, včasih je sicer treba nekoliko počakati, da pride kompetenten zdravnik. Svojci seveda morajo vedeti, kako poteka zdravljenje in kaj lahko pričakujejo. Posebej težko je, ko prihaja do poslabšanja - takrat zdravstveno osebje poskrbi, da se lahko svojci poslovijo, tudi tako, da pridejo v fizični stik z obolelim."

Bolniki, ki jih zdravijo v UKC Maribor, so različne starosti. "Povprečni bolnik je star med 65 in 75 let, v intenzivni je najmlajši star 37 let," je še navedel Vogrin. "Bolezen poteka brez pridruženih bolezni. Covid je resna bolezen - lahko povzroči smrt, če ni na voljo ustreznega zdravljenja in ustrezne opreme."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:18 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plač0 znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ..... >>>>>>>>>> DouCash.Com

  • lulibuc 13:50 02.november 2020.

    Naj odidejo vsi, ki si to zaslužijo, ker vsi si zagotovo ne. Enim tole prekleto godi. Sploh nekaterim nakladačem, ki jim ne zmanjka smrdljivih laži in še dobro so plačani za to

  • maresem 13:47 02.november 2020.

    Vogrin, poprimi za delo in delaj namesto njih, boš vsaj za nekaj koristen.