Slovenija
15 ogledov

Policisti na sodišču z vlado

Zoran Petrovič Gregor Katič
Posledice varčevanja. Kolektivne tožbe za regres in vabila na pogajanja.

13. septembra se bo na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani začela bitka vojakov in policistov proti državi zaradi regresa. Spomnimo, zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) je uslužbencem z višjimi plačami regres letos znižal. Ponekod, predvsem v vrtcih in po občinah, so se temu izognili tako, da so ga v prvotni višini izplačali pred uveljavitvijo ZUJF. Po ministrstvih, v vojski in policiji pa so že letos dobili “varčevalni regres”. Vojaški sindikat in Sindikat policistov Slovenije (SPS) sta zato sprožila kolektivne tožbe.

Pravna luknja

Zoran Petrovič, šef SPS, je prepričan, da so pravna dejstva na njihovi strani, zato pričakujejo, da bo vlada to sodno bitko izgubila. Za leti 2011 in 2012 je namreč veljal podpisan dogovor, da se javnim uslužbencem regres izplača v višini 692 evrov z aprilsko plačo, kar pa se letos večinoma ni zgodilo. Sindikat in njihov pravni zagovornik bosta dokazovala, da ima dogovor pravno naravo kolektivne pogodbe, zato ga ni mogoče spreminjati enostransko, kar je storila vlada. Vladna stran pa v pojasnilih sodišča vztraja, da dogovor o regresu, dosežen še v času Pahorjeve vlade, nima narave kolektivne pogodbe.

Ustavna presoja ZUJF

Ustavno sodišče je pred dnevi SPS obvestilo tudi, da se je vlada že opredelila do njihove zahteve za oceno ustavnosti več členov ZUJF. V sindikatu zdaj pripravljajo odgovor na mnenje vlade, za jesen pa računajo, da bi lahko sodišče o njihovi ustavni pritožbi že tudi razsojalo.

Turk vabi Štruklja

Glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj potrjuje, da je od ministra Žige Turka dobil povabilo, da prihodnji teden nadaljujejo pogajanja o normativih v vzgoji in izobraževanju. Dodaja, da še ni gotovo, ali bodo povabilo sprejeli. “Ali se je dopustno pogajati o tem, med tem ko predsednik vlade žuga z zniževanjem plač in odpuščanjem,” se sprašuje in še dodaja, da bo o tem odločal izvršilni odbor Sviza prihodnji torek.

Komentarjev 3
  • privat 07:31 01.september 2012.

    vlada bo že to policiji vrnila ..za neposlušnost!!

  • karel 10:42 24.avgust 2012.

    Ja sam da ima ta policaj tudi obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje ali pa staro benifikacijo, nehajte s temi policajskimi forami, ali ima PU Kranj 30.000 zaposlenih policajev al kaj, da odgovarja za toliko,ljudi. Kolkor jaz vem sem sam odgovoren za ...prikaži več svoje zdravje in počutje na pa policaj ki sedi v avtu in drema v senci. 70 kriminalistov v preiskavi NKBM na koncu obsodbe ne bo, torje je to strošek države ali kja drugega, Ma ne klati neumnosti s policaji, so še dosti bolj podvrednoteni poklici in delovna mesta, vam je še predobro.

  • graff 10:54 23.avgust 2012.

    Virantova ,,mafijska plačna reforma,, ki ji je zvesto sledila Krebsova ima vrsto goljuivih sestavin.Primer:Komandir policijske postaje v Kranju, ki po zakonu odgovarja direktorju generalne in področne uprave, ima 60% plače ravnatelja osnovnme šole. Prvi odgovarja za varnost 30.000 ...prikaži več ljudi, drugi za izobraževanje par sto otrok.Absurd, direktor gomnazije prekaša v plači direktorja regijske policijske uorave za 1000 evrov, sramota.Kriminalist s Vll. stopnjo izobrazbe z vsemi dodatki vred komaj doseže 80% plače premetnega učitelja v osnovni šoli, s tem da je efekt učiteljevega predavanja v šoli 20 ur na teden ali 80 ur v povprečju na mesec, med tem ko kriminalist z enako stopnjo izobrazbe tedensko opravi tudi po 60 in več ur, ali mesečno po 200 in več ur in to ponoči, v Nedeljo, praznikih in počitnicah, ko učitelj mirno spančka.SRAMOTA, tak sistem je samo v banana republiki ZLOVENIJA!!