Slovenija
18 ogledov

Volitve pokazale moško prevlado

(Foto: Urad za enake možnosti) Žurnal24 main
Urad za enake možnosti z rezultati volitev ni zadovoljen – kot pravijo, obstaja resen dvom, da so na katerikoli ravni političnega odločanja ženske slišane in da jim je dana možnost, da se pokažejo.

23 odstotkov mestnih in občinskih svetnic, manj kakor 5 odstotkov županj, devet občin brez občinske svetnice – to je izkupiček letošnjih lokalnih volitev.

V analizo so vključili 210 slovenskih občin, od tega 62 občin z večinskim, 148 občin pa s proporcionalnim volilnim sistemom. Izvoljenih je bilo 23 odstotkov svetnic in 77 odstotkov svetnikov. V občinah s proporcionalnim volilnim sistemom je bilo izvoljenih skoraj 10 odstotkov več žensk kot v občinah z večinskim volilnim sistemom.

Leta 1998 je bilo izvoljenih 12 % svetnic in 4 % županj, leta 2006 skoraj 22 % svetnic in 3 % županj.
Napredek na letošnjih volitvah gre pripisati dejstvu, da se je spremenila zakonodaja – vsaka stranka oziroma lista mora imeti vsaj 20% delež vsakega izmed spolov na kandidatnih listah, leta 2010 pa vsaj 30%.

Brez presežkov, kar se tiče žensk
Nobena politična stranka ni dosegla 30-odstotnega deleža svetnic. Tri politične stranke in neodvisne liste so presegle povprečni delež svetnic na nacionalni ravni.

"Je pa bilo na letošnjih volitvah tudi nekaj primerov dobre prakse, pod drobnogled smo vzeli mestne občine. Imamo kar nekaj strank, ki so sistem zadrge uporabile bodisi na celotni listi bodisi na njenem večinskem delu. Po drugi strani pa je v mestnih občinah kandidatne liste vložilo tudi nekaj strank, ki so komajda zadostile minimalnemu zakonskemu kriteriju ali pa so sistem zadrge uporabile v drugi polovici liste, torej na mestih z minimalno možnostjo izvolitve," je dejala Tanja Salecl, direktorica Urada za enake možnosti. Poudarja, da lahko "z vidika družbene pravičnosti lahko izrazimo resen dvom, da bodo ob takšnih rezultatih potrebe žensk slišane, da
je potencialom žensk dana možnost pokazati in dokazati se ter da so odločitve o življenju v lokalnem okolju, na katere polovica prebivalstva ne more (dovolj) vplivati, vedno kakovostne in pravične."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Med parlamentarnimi strankami je najvišji delež žensk na kandidatnih listah zabeležil DeSUS (41,28 odstotka), sledita LDS (39,61) in Zares (38,75). Najmanj žensk je imel SLS (35,56 odstotka). Najvišji delež kandidatk za županje je zabeležil Zares (22,22), sledita DeSUS (21,74) in SD (15,22). Najnižji delež kandidatk za županje je zabeležila stranka SNS (brez kandidatke).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.