Slovenija
18 ogledov

Volk odhaja iz Mipa

Več kot sedemsto delavcev v slovenski mesni industriji, združenih v podjetju Mip Žurnal24 main
Medtem ko zaposleni v Mipu še vedno čakajo na prvo letošnjo plačo, je nadzorni svet sprejel odstop vodstva mesnopredelovalnega podjetja. Na potezi so banke.
"Uprava Mipa je danes ponudila svoj odstop. To so storili sami. Mi smo o tem razpravljali in odstop tudi sprejeli. Odstopili so direktor uprave Mipa Marko Volk, prokurist Mipa Martin Kovač in koordinator skupine Mip Vojteh Volk," je po seji nadzornikov v Novi Gorici povedal predsednik nadzornega sveta Mipa Miran Žilavec.

Uprava ne bo prejela odpravnin, delovali pa bodo do imenovanja nove uprave. "Za odstop smo se odločili, da bi pospešili zadeve, ker ni več časa za zavlačevanje. Banke se lahko nemudoma odzovejo in imenujejo upravo, ki bo Mip peljala naprej," je Vojteh Volk pojasnil vzroke za odstop.

Izpolnili želje bank upnic
"S tem, ko smo sprejeli ponujen odstop uprave, smo izpolnili vse, kar so banke upnice, združene v konzorciju, želele. Zdaj računamo, da se bodo banke v sodelovanju z državo čim prej odzvale," je poudaril Žilavec.

 
 

Ves Mipov denar je na tem dvorišču in nikjer drugje.

Vojteh Volk

 
"Vse niti so zdaj v rokah bank. Naj se banke dokončno odločijo, ali so resno pripravljene rešiti 700 mest in ohraniti velik potencial, ki ga ima Mip v slovenski mesni industriji. Ni več razloga, da bi banke zavlačevale, in nimajo več razloga, da bi dvomile v pozitivno rešitev," pravi Volk.

Zaposleni še brez plač
"Mislim, da plač ne bo. Tudi jih ne more biti, saj ni dovolj prilivov," je pojasnil Volk. Če plač ne bo, bodo zaposleni lahko odpovedali delovno razmerje po krivdi delodajalca, je povedal predsednik Sindikata kmetijske in živilske industrije Slovenije Srečko Čater. Ker so v Mipu osebni dohodki že prej zamujali en mesec, so zaposleni že tri mesece brez plače, je pojasnil Čater.
 

71 milijonov evrov ...

... znaša dolg Mipa (neupoštevajoč obresti). Bankam upnicam, ki so združene v konzorciju pod vodstvom Abanke Vipa, zato vodstvo Mipa predlaga konverzijo dolga v več kot 75-odstotni lastniški delež, pripravljeno pa je tudi odstopiti. Uradne odločitve bank še ni, po poročanju medijev pa naj bi bile lastniškemu vstopu v Mip naklonjene.



Po zakonu lahko v tem primeru delavec iz krivdnih razlogov delodajalca odpove delovno razmerje in se odloči za tožbo, tako pa je tudi upravičen do nadomestila na zavodu za zaposlovanje, je poudaril. Enaka pojasnila je na popoldanskem zboru delavcev predstavil tudi zaposlenim v družbi Mip, saj želijo v sindikatu, če plače ne bo, zaščititi delavce.

Če plač ne bo, bo sindikat v imenu tistih, ki bodo podpisali pooblastilo, vložil tožbe zoper Mipa. Če bo število tožb veliko, bi to lahko pomenilo tudi stečaj Mipa, je poudaril Čater. Od skupno prek 700 zaposlenih v skupini Mip jih je po njegovih besedah okoli 80 odstotkov članov sindikata.

Družba Mip lahko zaprosi za državno pomoč v obliki poroštva države za najete kredite, a ker gre po določilih zakonodaje za veliko gospodarsko družbo, mora Slovenija pred dodelitvijo pomoči za mnenje zaprositi tudi Evropsko komisijo, so povedali na ministrstvu za gospodarstvo. Pri tem mora med drugim biti Mipov program donosen, izdelki imeti tržišče, pomoč mora Mipu zagotoviti dolgoročno preživetje, hkrati pa ne sme rušiti enotnega trga, so še pojasnili na ministrstvu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.