Slovenija
33 ogledov

Voznika rešil gotove smrti

Janko Šubic Žurnal24 main
V nedeljo je 69-letnega Škofjeločana med vožnjo zadela kap. Na njegovo srečo je za njim vozil Janko Šubic, ki je prepoznal simptome možganske kapi in mu pomagal.

Janko Šubic se je konec prejšnjega tedna s službenim vozilom vozil proti Škofji Loki, ko je pred seboj naletel na počasnega voznika, ki je poleg tega vijugal od skrajnega desnega do skrajno levega roba vozišča.

Zgodbo vam predstavljamo v okviru projekta Junak Slovenije. Več drugih zgodb, ki smo jih do zdaj zbrali v sklopu akcije, lahko preberete na tej povezavi. Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si.

Nekaj trenutkov zatem se je ustavil. Šubic, sicer kriminalist na Policijski upravi Kranj, se je ustavil in prižgal modre utripajoče luči.

Pristopil je do starejšega moškega, ki se na njegove pozive in vprašanja ni odzval. Opazil je, da ima avtomobil poškodovano sprednje levo kolo in vzvratno ogledalo. Kasneje je bilo ugotovljeno, da te poškodbe izvirajo iz prometne nesreče.

Zaznal je še, da ima voznik težave z levo roko, prav tako z omrtvičenjem levega lica oziroma ustnic. Večkrat ga je povprašal, ali potrebuje zdravniško pomoč, vendar jo je voznik vztrajno zavračal. Na vprašanje, na kaj je najprej pomislil, Šubic odgovarja, da je "večinoma v takih primerih alkohol v ospredju, tokrat na srečo ali pa na žalost ni bil".

Med razgovorom je voznik deloval zmedeno; preizkus alkoholiziranosti je bil negativen, kmalu po tem je 69-letnemu moškemu začela drgetati roka. Šubic prizna, da je potreboval nekaj časa, preden je prepoznal znake možganske kapi, a nato je hitro poklical reševalno službo. Reševalci so Škofjeločana odpeljali v UKC Ljubljana. "Dober občutek je, ko pomagaš," pove Šubic, ki mu gredo zasluge za hitro posredovanje, zaradi katerega moški ni umrl. Za konec še doda: "Sem v taki službi, tako da se mi kaj takega večkrat zgodi. Vesel pa sem, če je več pozitivnih dogodkov kot negativnih."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.