Slovenija
32 ogledov

Vreme lahko uniči tretjino sezone

Čebele in matica Profimedias
Pet čebelarjev z območja Ljutomera poroča o pomoru večjega števila čebel. Pridelek ogroža tudi napoved hladnega vremena.

Pet čebelarjev z območja Ljutomera poroča o pomoru večjega števila čebel. Koliko čebeljih družin so izgubili in kaj je vzrok za pomore, za STA na murskosoboški policijski upravi niso mogli povedati, saj še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da so dobili prijave pomora čebel na šestih lokacijah, v občinih Ljutomer in Križevci pri Ljutomeru.

"Podrobnih informacij nimamo, pomor čebel preiskujejo pristojne institucije," pravi Boštjan Noč s Čebelarske zveze Slovenije. "Čebelarji zaznamo mrtvice, zakaj do pomora pride, pa ne vemo."

Potem ko veterinarska uprava izključi sum na bolezen, je najverjetnejši razlog uporaba pesticidov. "Vprašanje je le, ali gre za sistemsko napako, t. j., ali so se pesticidi uporabljali v skladu z navodili, ali za nevestno delo," razloži Noč. "Za pomor je dovolj nepravilna uporaba pesticidov na enem samem vrtičku."

med | Avtor: Profimedias Profimedias
Preverjajo prisotnost FFS

"Na vseh lokacijah je bil s strani veterinarke Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI) opravljen pregled stanja pri čebelah in v vseh primerih je bil postavljen sum zastrupitve čebeljih družin," pojasnjuje Matjaž Emeršič z UVHVVR. "V petih primerih so bili odvzeti vzorci mrtvic na prisotnost FFS, medtem ko zaradi majhnega števila mrtvic na eni lokaciji vzorca ni bilo mogoče odvzeti. Skupaj je prizadetih 98 čebeljih družin." 

Danes fitosanitarni inšpektor UVHVVR preverja stanje glede uporabe FFS na okoliških kmetijah, uradni veterinar UVHVVR pa preverja stanje glede uporabe zdravil na posameznem prizadetem čebelarstvu. 

Lokalnim bolj zaupajo

Slovenske čebelarje je sicer nazadnje močno prizadela afera z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje. "Afera seveda močno vpliva na prodajo, predvsem na tiste, ki prodajajo na tržnicah in v trgovinah," pravi Noč. "Prodaja na domu je manj prizadeta, večina zaupa lokalnim proizvajalcem, ki ljudem lahko tudi razložijo in pokažejo, kje je bil med proizveden."

Dobra novica je po besedah Noča ta, da so čebele letos dobro prestale zimo, a letina bo odvisna od vremena. "Ta trenutek napoved ne kaže dobro, a je potrebno še počakati," poudarja Noč. "Akacija bo na Primorskem cvetela čez deset dni. Če je slabo vreme, ko cveti akacija, je prizadeta ena tretjina sezone. Poleg hladnega vremena, nabiranje, recimo na oljni ogrščici, onemogoča veter."

 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Pepe007 14:04 20.april 2016.

    Zadnje tedne konstantno piha. Dvomim, da so čebele veliko zapuščale čebelnjake.Da niso preprosto poginile od lakote?