Slovenija
37713 ogledov

Vreme: Na vidiku večji padavinski dogodek

vreme naliv dež Profimedia
Letošnji maj bo postregel v veliko količino padavin. Že v prihodnjih dneh nas čaka večji padavinski dogodek.

Atlantske motnje, sekundarni cikloni in višinski vetrovi bodo nad naše kraje še naprej dovajali več vlažnega zraka. To pomeni, da lahko pričakujemo pogoste padavine v obliki ploh in neviht. "Temperature bodo proti koncu maja nekoliko višje, zato bo verjetnost neviht tudi večja," napovedujejo pri Neurje.si. Kot je razvidno iz podatkov za dogajanje do konca meseca, lahko nad večjim delom države pričakujemo veliko padavin.

"Večji padavinski dogodek nas čaka v četrtek in v petek. Težišče dogajanja je zaenkrat še neznanka, vseeno pa bo zaradi vpliva južnih in jugozahodnih vetrov lahko prav na zahodu in na severu države," napovedujejo. Ponekod bi lahko zaradi obilnih padavin močno narasli vodotoki. Na posameznih območjih, kjer je vodnatost višja, bi lahko prišlo do razlivanj in poplav. "Trenutno modeli nakazujejo okoli 150-200 mm padavin za zahodni del države, kar načeloma ne bi smel biti problem, ter med 100 in 150 mm padavin za severni del (Koroška, del Podravja) - tukaj bi lahko morda nastopile težave," dodajajo.

Naliv | Avtor: bralka bralka

Danes popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Na vzhodu države se bo oblačnost trgala. V zahodni Sloveniji bo nastalo nekaj posameznih ploh in neviht. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 °C. 

V sredo dopoldne se bo spet pooblačilo. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe, proti večeru tudi nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo jutri od 16 do 22 °C, v Zgornjesavski dolini okoli 14 °C.

V četrtek se bo nadaljevalo oblačno vreme z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. "V noči na petek se bo dež okrepil, tudi nevihte bodo pogostejše. V petek dopoldne bo še spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, popoldne se bo od juga jasnilo, predvsem v zahodni Sloveniji so še možne posamezne plohe in nevihte. V četrtek bo še pihal veter vzhodnih smeri," napovedujejo na agenciji za okolje.

aprilsko vreme oblaki ploha | Avtor: Profimedia Profimedia
"V soboto in sprva tudi v nedeljo kaže na več sonca in manjšo verjetnost za padavine. V nedeljo popoldne in v ponedeljek bo ob prehodu šibke vremenske fronte spet več oblačnosti. Nastale bodo plohe in nevihte," o vremenu prihajajoči konec tedna pravijo na agenciji za okolje. "Od torka do četrtka se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s pogostimi plohami in nevihtami. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa okoli 20 °C."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:05 15.maj 2024.

    Pa ne ga več srat s temi napovedmi,vreme bo bo in pika,ne pa delat ene drame kot un peter mario

  • AnGus 21:40 14.maj 2024.

    "Padavinski dogodek?!" Saj ne mislite resno!