Slovenija
137671 ogledov

Huda ura: začelo se bo popoldne, ti kraji bodo najbolj na udaru

neurje nevihta poplave
1/2
Profimedia
Pred nami je vremensko neugodno popoldne. Izpostavljen bo vzhodni del države.

Danes popoldne lahko pričakujemo močnejše nevihte, predvsem v vzhodnem delu države, zato je Agencije RS za okolje (ARSO) izdala oranžno opozorilo. V veljavi je od 12. do 21. ure oziroma na severovzhodu do polnoči. Radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi

Temperatura se bo povzpela do 23 stopinj Celzija, toda pojavijo se lahko tudi neurja s točo, obenem je pričakovati močnejše sunke vetra. V notranjosti Slovenije bo sprva pihal vzhodnik, ob prehodu vremenske fronte pa bo popoldne zapihal jugozahodni veter. 

Vremenoslovci so za danes zaradi vsega naštetega izdali oranžno opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji. Meteorolog Brane Gregorčič je ljudem svetoval, naj preventivno očistijo odtoke in pospravijo predmete, ki bi jih lahko odnesli sunki vetra.

"Močne nalive in sunke vetra lahko popoldan pričakujemo posebej na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške," je za STA dejal Gregorčič.

Striženje pri tleh

K razvoju močnejših neviht bo botrovalo več dejavnikov. Južni veter bo dovajal več energije in vlage na naše področje in segreval nižje plasti ozračja, navaja neurje.si.

Krajevno se lahko razvije kakšno neurje s točo, večje težave pa bodo povzročali močni nalivi, ki lahko povzročijo hudourniške poplave, piše navedeni portal.

"Vznožja hribovij oz. gorskih pregrad lahko tudi določene nevihtne celice ojačajo predvsem zaradi striženja pri tleh, vseeno pa razvoj kakih večjih superceličnih neviht ne pričakujemo, prav zaradi prej omenjenega pomanjkanja vetrovnega stržena v višjih plasteh," še napoveduje neurje.si.

V sredo bolj na severu

Zvečer in ponoči bodo padavine v večjem delu Slovenije prehodno ponehale. V sredo bodo pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke že upadale.

Ob krajevnih plohah in nevihtah bodo lahko ponovno narasli posamezni hudourniški vodotoki na severu države, kjer bo v sredo največ padavin.

neurje nevihta poplave Cerklje | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice