Slovenija
130 ogledov

Vreme podražilo briške češnje

primorska 04.06.2009, cesnje, foto sasa islamovic primorska 04.06.2009, cesnje, foto sasa islamovic
Spomladanska pozeba, ki je najbolj prizadela vzhodni del Slovenije, je Primorcem prizanesla, žal pa jih je v zadnjih dneh pestilo precej dežja. Letino klesti tudi vinska mušica, ki se spravi tudi nad češnje. V Goriških Brdih so tako letos v primerjavi z lanskim letom dražje.

"Ja, glede pozebe smo imeli Primorci kar srečo, narava nam je takrat prizanesla. Žal se naša sreča ni nadaljevala, v zadnjih 14-tih dneh nas je pestilo ogromno dežja. Padlo ga je kar 150 litrov na kvadratni meter, kar je naredilo precej škode na češnjah. Gre za delikatno sadno sorto, ki je občutljiva na pokanje in na gnitje," pojasnjuje Radovan Jelina z Društva sadjarjev Brda. Tisti pridelovalci, ki niso še pobrali zgodnjih sort češenj, se soočajo s precejšnjim izpadom. "Zgodnje sorte gredo sicer h koncu, v nekaj dneh naj bi jih že pobrali. Na tržišče prihajajo poznejše sorte, ki pa jih je precej manj. Upamo, da nam bo vreme vsaj zdaj naklonjeno, da bo zdržalo. Ko so poznejše sorte cvetele, je kazalo precej dobro, žal poznejši pogoji niso bili idealni za razvoj iz cveta v češnjo. Koliko izpada bo, bomo še videli. Težko ocenim, neke sorte so še zelene," pove Jelina.

Če letino primerja z lansko, ko so so sadjarji v Sloveniji pridelali precejšnje količine češenj, letos kaže precej slabše. Tudi cena češenj bo posledično dražja; če ste lani v Brdih za kilogram sladkih sadežev plačali štiri evre, boste letos odšteli pet evrov. Cena velja za Brda. Na ostalih prodajnih mestih, kjer bodo prodajali tudi češnje iz uvoza, bo lahko cena drugačna.

Pesti jih tudi mušica

Glede napovedi za letino ostalega sadja je Radovan Jelina še previden; izpostavi, da jim precej preglavic povzroča vinska plodova mušica, ki je povzročila že precej škode. "Ta mušica prizadene vse mehko sadje, najbolj rdeče obarvano. Povzroči še večjo škodo kot češnjeva muha, ki izleže eno jajčece, ta vinska mušica pa izleže več jajčec v eno češnjo." Vinska plodova mušica ima kar 12 rodov letno, ena mušica izleže do 200 jajčec, boj z njo je res trd. Poleg tega sadjarji za boj proti češnjevi muhi imajo primerna sredstva, zoper vinsko mušico pa jih ni. "Imamo sicer neka sredstva, s katerimi zmanjšujemo njihovo populacijo, da bi jo povsem zatrli, pa sredstev ni," pravi Jelina.

Pred tremi leti je vinska plodova mušica oklestila pridelek češenj za desei do petnajst ton, to je okrog trideset odstotkov pridelka. "Takrat so bili pogoji za njen razvoj idealni; bilo je mokro, vlažno, hladneje. Upam, da se bo letos vreme končno stabiliziralo," upanje izrazi Radovan Jelina z Društva sadjarjev Brda. Vinska plodova mušica ima kar 12 rodov letno, ena mušica izleže do 200 jajčec, boj z njo je res trd.

Praznik češenj

V Goriških Brdih junija obeležujejo tradicionalni praznik češenj, največjo in  najbolj odmevno kulturno – turistično prireditev, ki jo obišče že preko 30.000 obiskovalcev iz domače ter sosednjih italijanskih in avstrijskih pokrajin. Dogodek  je poln etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabave za vse generacije. Letošnji program si oglejte na tej povezavi.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 08:18 26.maj 2016.

    Smo jih že jedli.. res pa da iz Ajdovšne..

  • Pepe007 07:26 26.maj 2016.

    Češenj sicer ne kupujem, ker jih imam doma, verjamem pa, da je bricem letošnje vreme precej nagajalo. Češnja, ki jo odtrgaš doma in sam porabiš, je lahko precej manj odporna na transport kot tista, ki je namenjena prodaji.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:57 26.maj 2016.

    Tile Brici so kot uni obrezanci,ki jim vsak najmanši požar v Kanadi ali Ameriki poveča ceno nafte na trgih.sicer pa zarad mene lahko češnje prodajajo po 100 ojrotov kilo,so en kup črvov in gnilobe.