Slovenija
29 ogledov

Vsem ponujeno delo ne diši

slovenija 12.03.14. rudarji v jami, stavka RTH, savski rov, rudnik Trbovlje, fot Gregor Katič
Trboveljski rudarji. V prezaposlitev za zdaj privolila le peščica. Plačani bodo manj, ker ne bo dodatkov.

Hrastnik, Trbovlje. "Kar pozanimajte se, koliko rudarjev je pripravljenih priti k nam. Kolikor vem, jim plača, kakršno bi prejemali pri nas, niti malo ne diši," nam je namignil eden od zaposlenih na Slovenskih železnicah (SŽ). V javnosti so vse glasnejše govorice, da rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki so pred natanko enim mesecem nekaj sto metrov pod zemljo stavkali, ne želijo sprejeti slabše plačanih del na SŽ, kjer so prezaposlitev ponudili 85 rudarjem. Vseh, ki so januarja prejeli odpovedi, je sicer 135.

Deset jih je že podpisalo

"Število tistih, ki se odločajo za prezaposlitev, se vsak dan spreminja, saj so odpovedni roki različni, odvisno pač od delovne dobe," pravi direktor RTH Bojan Jelen. Dodaja, da so 50 delavcem ponudili delo v Železniškem gradbenem podjetju Ljubljana, 35 na Vleki in tehniki (VIT), trem pa v Kamnolomu Verd. "Mislim, da je bilo do zdaj sklenjenih deset takšnih pogodb, pretežno na VIT," razkriva Jelen. Da se zaveda, da tako, kot je bilo, ne bo nikoli več, pa odkrito prizna prvi sindikalist rudarjev Anton Lisec, ki poudarja, da je odločitev, ali bo delo sprejel ali ne, prepuščena vsakemu posamezniku.

Plače višali dodatki

Država je s tem, ko je rudarjem ponudila možnost prezaposlitve v drugo, prav tako državno podjetje, morda nehote odprla novo fronto, meni sindikalist Srečko Čater. Ker želijo nekateri, predvsem vzdrževalci, zadržati plačo, kakršno so imeli v RTH, bi se namreč na SŽ lahko povsem porušila plačna razmerja. "Rudarji vztrajajo na nečem, kar ni rezultat njihovega dela, s tem pa posredno posegajo v pravice tisočih zaposlenih, ki se preživljajo z minimalno plačo," poudarja Čater. Jelen pa odgovarja, da izhodiščne plače RTH ne odstopajo bistveno od drugih po kolektivni pogodbi. "Res pa je večina rudarjev delala v treh izmenah, zaradi česar so prejemali jamski dodatek. Teh pa v drugih družbah najbrž ne bo," meni Jelen.

Komentarjev 2
  • mirko 19:08 13.april 2014.

    Naj mi nekdo pove, kaj za božjo voljo delajo ti Trboveljski rudarji, če se baje v tem rudniku že par let ne skoplje niti ene kile premoga ?!

  • maresem 16:15 13.april 2014.

    Mislim, da se že malo preseravajo tile trbovelski krti. Ni več Drnovška, ni več €.