Slovenija
113 ogledov

WikiLeaks: Hrvaško arbitraža boli

Sporazum med vladama glede reševanja problematike meje je bil dosežen lani jesen Žurnal24 main
Hrvaška je med pogajanji za vstop v EU s Slovenijo sklenila boleče koncesije, piše v enem od dokumentov WikiLeaksa. Iz dokumenta veje topla podpora Washingtona Zagrebu.

V eni od razkritih depeš, v kateri je enkrat omenjena tudi Slovenija, je ameriški veleposlanik na Hrvaškem James Foley konec lanskega novembra pisal v Washington in poročal o srečanju posebnega odposlanca za vojne zločine Stephenom Rappom in njim s hrvaško premierko Jadranko Kosor, pravosodnim ministrom Ivanom Simonovićem, notranjim ministrom Tomislavom Karamarkom in šefom tožilstva Mladenom Bajićem.

Dostop do depeše TUKAJ.

Foley v poročilu omeni, da je Hrvaška pred kratkim sklenila boleč kompromis s Slovenijo v obliki arbitražnega sporazuma, da lahko nadaljuje proces za vključitev v EU. A sedaj prepreke za Hrvaško postavljata Velika Britanija in Nizozemska, in to predvsem zaradi negativnega poročila glavnega haaškega tožilca Serga Brammertza, ki da je prepričan o nezadostnem sodelovanju Zagreba pri razkrivanju topniških dnevnikov iz časa hrvaške ofenzive proti Srbom.

ZDA naj pomagajo Hrvaški
Foley v depeši meni, da bi morale ZDA za zaščito svojih interesov, ki vključujejo približevanje Hrvaški evroatlantskim integracijam na "najvišjem nivoju" pritisniti na Veliko Britanijo in Nizozemsko, da spremenita stališče in dvigneta blokado glede pogajanj o poglavju 23 pristopnih pogajanj, ki vključuje prilagajanje pravnemu sistemu. Hkrati pa Foley predlaga tudi pritisk na Brammertza, naj omili stališča do uradnega Zagreba, saj da slednji očitno ne bo mogel pridobiti vseh zahtevanih dokumentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.