Slovenija
24256 ogledov

Z enim klicem lahko privarčujete nekaj sto evrov, a to le redki izkoristijo

ženska govori po telefonu
1/3
Profimedia
V uredništvu smo zbrali nekaj izkušenj, ki jih imajo s telekomunikacijskimi operaterji naši sodelavci. Nekateri so ponudnika storitev zaradi visokih cen zamenjali, drugim je operater ponudil popust in so zato ostali naročniki, tretji se za menjavo ne odločajo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

Primer 1: Znesek po novem skoraj 20 evrov nižji

Pri T-2 je cena paketa za televizijo, internet in eno mobilno telefonsko številko, ki ga imam naročenega, 58,99 evra mesečno. Pred dvema letoma je imel operater akcijo, kjer so paket ob dveletni vezavi ponujali za dobrih 25 evrov ceneje, za 33,39 evra. Dodatno sem plačeval še 4,99 evra za časovni zamik, tako da je znesek na položnici znašal 38,38 evra.

Ko mi je pred nekaj tedni vezava potekla in je cena skočila na izhodišče, torej na 58,99 evra, sem kontaktiral T-2 ter jih vprašal, ali mi kot naročniku lahko ponudijo popust. Prijazno so dejali, da lahko ceno mojega paketa znižajo za 20 odstotkov, če vezavo podaljšam še za dve leti, pri čemer bo popust veljal le eno leto. Ob predpostavki, da operater cen ne bi spreminjal, bi torej prvo leto mesečni strošek znašal 47,2 evra, drugo leto pa 58,99 evra. V povprečju 53,1 evra. Če k temu prištejemo še 4,99 evra opcijskega plačila za časovni zamik, bi torej položnica za televizijo, internet in eno mobilno telefonsko številko naslednji dve leti v povprečju znašala nekaj centov več kot 58 evrov mesečno.

Kljub popustu, ki so mi ga ponudili, sem se odločil za menjavo operaterja. Pri praktično enaki ponudbi, ko gre za televizijo in internet, je pri A1 redna cena paketa 40,99 evra (mobilna telefonska številka ni vključena). Ker sem z njimi sklenil naročnino za akcijsko ponudbo, bo za paket prvo leto treba plačevati 19,98 evra, časovni zamik je prve tri mesece brezplačen, nato bodo zanj zaračunavali tri evre mesečno, dva manj kot pri T-2, torej. Ob izračunu lahko ugotovimo, da bo mesečni strošek za internet in televizijo s časovnim zamikom vred naslednji dve leti znašal 33,11 evra.

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Mobilno telefonsko številko, ki jo je uporabljal eden od otrok, sem prenesel k enemu od cenejših operaterjev in po novem zanjo plačujem 5 evrov naročnine. Pri tem je treba zapisati še, da je A1 ob podpisu pogodbe zaračunal še enkratni znesek za priključnino na njihovo omrežje v višini 11,99 evra.

Pod črto, z nekaj klici in nekaj minutami svojega časa, bom mesečno privarčeval skoraj 20 evrov, v dveh letih pa 480 evrov.

V zelo podobni situaciji sem se znašel pred dvema letoma, le da so bile takrat vlog operaterjev obrnjene: A1 je bil kljub popustu, ki mi ga je ponujal kot obstoječemu naročniku, precej dražji kot T-2, kamor sem se preselil kot nov naročnik.

Moram pa pri tem poudariti, da je televizijski uporabniški vmesnik T-2 z naskokom bolj prijazen do gledalca kot tisti, ki ga ponuja A1.

Primer 2: Mesečni obrok bo skoraj 25 evrov nižji

Paket sem imel pri T-2 in zanj plačeval 82 evrov mesečno. Ko sem jih poklical in jim povedal, da je vezava potekla in bi želel popust, so mi za isti paket ponudili 30 odstotkov nižjo ceno ob vezavi za 24 mesecev. To znese skoraj 25 evrov nižji mesečni obrok, v dveh letih to pomeni skoraj 600 evrov manj. Kot zanimivost, najprej sem se fizično oglasil v poslovalnici, kjer so mi ponudili nižji popust, največ 10 odstotkov, in nato sami svetovali, naj pokličem v klicni center, kjer mi lahko ponudijo višji popust.

Televizija (TV) | Avtor: Profimedia Profimedia

Primer 3: "Vsakič, ko smo razmišljali o menjavi, smo se premislili"

Pri nas imamo že od pamtiveka Telemach, po hiši pa potegnjen koaksialen kabel. Cena v primerjavi z akcijami za nove naročnike drugod ni najbolj ugodna, ni pa tudi zelo visoka, saj nismo zahtevne stranke, imamo osnovni paket, skupaj z dodatnim sprejemnikom plačujemo 47,90 evra, ker sta v hiši dve stanovanji, damo strošek na pol. Ves čas se je povečevala hitrost prenosa podatkov, pa tudi pri TV programih nam nič ne manjka, časovni zamik je vključen, mobilna aplikacija, prek katere gledamo večino programov, je dobra. Vsakič, ko smo razmišljali o menjavi, smo se nato premislili, ker bi morali po hiši potegniti optiko, to pa pomeni vrtanje in kar nekaj dela.

Primer 4: Telekom s popusti skop

Tast je s Telekoma prestopil na T-2, kjer za dva telefona, televizijo in internet plačuje 55 evrov. Preden je sklenil pogodbo, je klical na Telekom in jih vprašal za popust ter pri tem povedal, kaj in za koliko denarja dobi na T-2. Odgovorili so mu, da popusta ne morejo dati in naj o menjavi premisli. Naslednji dan so ga klicali, ko je ponovil, da si ne bo premislil, so izenačili ceno s T-2, a le za prvo leto vezave, drugo leto bi moral plačevati polno ceno. Zato je naročniško razmerje na Telekomu odpovedal in sklenil naročnino na T-2.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • cene12 09:03 31.januar 2024.

    Ni ga čez t2.Za dvoletno vezavo,so mi dali 30% popusta za dve leti za paket, tv,internet,1mobilna in stacionarna telefonija.Zraven iman še časovni zamik in aplikacijo t2-tv za drugi televizor.Vse skupaj 34eur na mesec za 2 leti. BRAVO T2.

  • Avatar jezeran
    jezeran 15:39 29.januar 2024.

    Menjaš vsaki dve leti, edino A1 bom izpustil, ker imajo zanič sliko, pa lažejo ko obljubljajo hitrost interneta, kar naenkrat jo hinavsko znižajo

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:36 29.januar 2024.

    Kje vse denar čez oko leti. Če si z nekom zadovoljen zakaj ni menjal. Razlika zdaj spet ni tako velika, sem pa prepričana, da ne gre za identične storitve.