Slovenija
2 ogledov

'Z lojtro na luno'

Zaradi pričakovane izselitve prebivalcev Vrbine bodo prvi sosedje JEK prebivalci Žurnal24 main
Pravna študija bo pokazala, ali je individualna renta sploh možna.

Pri inštitutu za javno upravo je bila naročena projektna naloga, ki bo odgovorila na vprašanje, ali je možno nadomestila, ki jih na račun jedrskih objektov dobiva občina, razdeliti tudi med posamezna gospodinjstva, za kar se zavzemajo krajani v neposredni bližini objektov. Ožja delovna skupina, ki se je pred časom sešla z Boštjanom Zuljanom z omenjenega inštituta, okvirne rešitve pričakuje v teh dneh. "Naloga bo v začetni fazi podala zgolj načelne rešitve glede možnosti izplačila individualne rente, ki se med izdelavo študije še lahko spremenijo," so pojasnili na krški občini.

 
 

To je, kot bi z lojtro plezal na luno, saj ne vemo, ali je to spolh možno.

Krški župan Franci Bogovič o individualnih rentah

 
Lokalni partnerji o renti
Čeprav v Krškem še nimajo pravne podlage, po kateri bi delili rento, v sklopu lokalnega partnerstva potekajo intenzivne razprave o tem. "Kar nekaj predlogov imamo, kako naj bi potekala delitev individualne rente," je povedal predsednik lokalnega partnerstva Bojan Petan. Predlog krškega župana Francija Bogoviča je, da od skupne jedrske pogače, ki znaša 7,2 milijona evrov na leto, občina za individualne rente odstopi 20 odstotkov.

 

Analiza porabe

"V 1.500-metrskem pasu in v celotnem Spodnjem Starem Gradu bi bile subvencije 95 odstotkov, v 2.500-metrskem, kamor spada šest tisoč gospodinjstev, 55 odstotkov, v desetkilometrskem pasu pa 15-odstotne," razčlenjuje Repše. "Vsako gospodinjstvo v tem pasu bi imelo mesečno subvencioniranih 20 kubičnih metrov vode, 1.100 kilovatnih ur elektrike, 27 evrov za širokopasovne povezave ter 30 evrov za komunalne storitve, kar bi skupaj zneslo tri milijone," so preračunali krajani.

Kot smo izvedeli, naj bi šlo za subvencioniranje pročelij, komunalne infrastrukture in podobnega, ne pa za neposredna izplačila. Župan predloga, ki še ni usklajen – zato ga je tudi umaknil s seje občinskega sveta –, ne želi komentirati. Svoj predlog ima tudi SDS. "O konkretnih številkah ne želimo govoriti, predlagamo pa delitev individualne rente v dveh sklopih: za 1.500-metrski pas in za širši del," je pojasnil Cveto Sršen in dodal, da je stranka proti individualnim nakazilom na žiroračun. Po besedah Petana predlog Braneta Janca (LDS) govori o tem, da naj bi občanom razdelili eno tretjino rente.

50 : 50

Najstrožji predlog prihaja s strani krajanov Spodnjega Starega Gradu. Medtem ko bi občina za individualne rente dala 20 odstotkov nadomestila, bi krajani želeli 80 odstotkov, občini pa bi pustili preostanek. "Po zadnjih pogajanjih smo krajani pripravljeni na bratsko delitev, 50 : 50, na manj ne bomo pristali," v imenu krajanov pojasnjuje Andreas Repše, ki ima precej kritik na račun delovanja lokalnega partnerstva. V Spodnjem Starem Gradu so pripravili podrobno shemo delitve denarja, ki bi se obračunavala v vodi, elektriki, komunalnih storitvah in širokopasovnih povezavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.