Avto
15 ogledov

Ena roka, manj možnosti

vožnja, voznik, volan Shutterstock
Radi vozite z zgolj eno roko na volanu? Premislite znova. V primeru nepričakovane situacije, recimo počene gume, skoka divjadi ali celo otroka na cesto bo vaša reakcija za približno polovico počasnejša.

To kaže raziskava zavarovalnice Esure. Po njeni raziskavi okoli 47 odstotkov anketiranih voznikov in voznic priznava, da zelo pogosto vozijo zgolj z eno roko na volanu, tudi denimo kadar ne šarijo po radijskem sprejemniku.

Še več, 17 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je to povsem pravilno in varno. A podatki kažejo drugače, saj se reakcijski čas pri vožnji zgolj z eno roko dokazano poslabša v povprečju za 44 odstotkov. Če je torej reakcijski čas pri povprečnem vozniku ena sekunda, bo pri "enorokem" vozniku ta podaljšan na sekundo in pol, kar pa že lahko bistveno vpliva na epilog situacije.

Pravilno morajo roke držati volan v načinu "deset do dveh," saj imamo tako najboljši stik z vozilom, opozarjajo inštruktorji vožnje. Ta položaj zadošča tudi za zmerne ovinke, le pri ostrejših je potrebno preprijemanje.

Komentarjev 1