Slovenija
28 ogledov

Z vročino prišel tudi nevaren ozon

Visoke temperature so povzročile tudi visoko koncentracijo ozona nad našo državo Žurnal24 main
Koncentracija ozona je nad našo državo v zadnjih dneh visoka. Na Krvavcu je vrednost ozona presegla mejno vrednost 180 μg/m³.
Koncentracija:

Visoka (120 - 180 µg/m3)

Pri občutljivih posameznikih, predvsem bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal in krvožilnega sistema se lahko pojavljajo blagi učinki, navadno na respiratorni sistem. Ti ljudje naj se izogibajo zunanjim aktivnostim.
Zelo visoka ( > 180 µg/m3)
Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavljajo značilni efekti, kot so boleče dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Omenjeni učinki so možni pri otrocih in ljudeh, ki izvajajo določene aktivnosti na prostem.

Visoke koncentracije ozona povzročajo predvsem večdnevne visoke temperature nad 30 stopinj Celzija in vetrovi, ki pihajo iz industrijsko in prometno močno obremenjene Padske nižine. Zaradi vročih dni so povečane koncentracije ozona napovedane tudi za prihodnje dni. Koncentracije ozona so najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.

Zadržujte se v zaprtih prostorih

Strokovnjaki svetujejo, naj se ljudje vsaj med 14. in 16. uro zadržujejo v zaprtih prostorih in se izogibajo večjim fizičnim naporom na prostem. V poletnem času je priporočljivo tudi prezračiti domove v jutranjih urah, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat.

Škodljiv za dihala in tudi srce
Ozon je izredno reaktiven plin in močan oksidant, ki zaradi kemijskih lastnosti v telo vstopa prek dihal. Ob tem poškoduje sluznico in pljučno tkivo ter tako ovira dihanje. Osrednje dogajanje pri poškodbi z ozonom je vnetje, ki je lahko prehodno, pri dolgotrajni izpostavljenosti pa lahko povzroči trajne strukturne patološke spremembe dihal.

Zelo visoke koncentracije ozona lahko povzročijo bolečine pri dihanju, občutek stiskanja v prsih, draženje oči ter kašelj. Raziskave so pokazale, da ozon škodljivo vpliva tudi na delovanje srca.

Več o vremenu si lahko preberete na našem vremenskem portalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.