Slovenija
90 ogledov

Za brezplačna zdravila 25 evrov

zdravstvo Saša Despot
Recept. Če morate doplačati, vprašajte, zakaj, in shranite račun za reklamacijo.

Naša bralka J. L. iz Ljubljane je morala v začetku leta v Lekarni Ljubljana (LL)v Mostah za trimesečno kuro z zdraviloma Coryol in Atacand Plus za nižanje krvnega tlaka doplačati 25 evrov. Po treh mesecih se je z recepti za enako količino istih zdravil napotila v Lekarno Nove Poljane na Gasparijevi ulici, kjer je izvedela, da teh zdravil ni treba doplačati.

"Glede na to, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) objavlja seznam medsebojno zamenljivih zdravil z najvišjo dovoljeno vrednostjo vsaka dva meseca, je povsem mogoče, da so v različnih obdobjih doplačila različna," opozarja Miran Golub, predsednik lekarniške zbornice.

Brez doplačila že dolgo

"Zdravila Coryol 6,25 mg in Atacand Plus 16 mg/12,5 mg bi morala pacientka doplačati le, če ne bi imela urejenega zdravstvenega zavarovanja," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. Dodaja, da je cena zdravila Coryol že od predlani enaka in jo v celoti krije zavarovanje, tudi zdravilo Atacand Plus se izdaja na recept brez doplačila.

Najbrž ni zavarovanja

"Če ima posameznik sklenjeno obvezno in prostovoljno dodatno zavarovanje, za omenjeni zdravili – če sta predpisani na zeleni receptni obrazec – v LL nikoli ni bilo doplačil," zatrjuje tudi vodja ljubljanske lekarne Mateja Praprotnik. O konkretnem primeru težko sodi, saj nima vseh podatkov, sklepa pa, da omenjena bralka ni imela veljavnega dodatnega prostovoljnega zavarovanja, kar pa ta kategorično zanika. V lekarni predlagajo, naj se bralka oglasi pri njih, da bodo dogodek razčistili.

Tudi na ZZZS svetujejo, naj pacient izdajo računa reklamira v lekarni, če reklamacija ne bi bila ustrezno rešena, pa se lahko pritoži tudi pri njih.

Šele po dveh mesecih

Postopek. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se plačuje vnaprej, torej 8. ali 15. za naslednji mesec. Zavarovalnica bi lahko kritje ukinila že s prvim dnem meseca, za katerega premija ni bila plačana, a so v praksi zavarovalnice potrpežljivejše. Če mora pacient storitev ali zdravilo doplačati, ker mu je bilo ukinjeno kritje, naj shrani račun in se oglasi na zavarovalnici, kjer bo poravnal zapadle obveznosti, zavarovalnica pa mu bo vrnila, kar je moral doplačati. Zavarovanje se prekine šele 60 dni po tem, ko zavarovanec, ki ni plačeval premij, prejme opomin po priporočeni pošti.

Komentarjev 3
  • erikkk 20:41 11.april 2014.

    Tem izgovorom ne vrjamem .. zame je to navadna goljufuja... V eni lekarni so doplačila v drugi pa ne... kaj si kdo v žep daje ta doplačila...Žal pa se zaradi takih strank ki nič ne ukrepajo, taka doplačila ...prikaži veča dogajajo in se še bodo...

  • mirko 10:58 11.april 2014.

    V Angliji stane ena škatlica aspirin tablet okoli 50 CENTOV, popolnoma enaka taka škatlica aspirina pa pri nas stane dobrih 5 EVROV. Toliko o našem zdravstvenem sistemu v tej gnili državi do skrajnosti !

  • eosss 08:52 11.april 2014.

    Ukinite že enkrat dopolnilno zdravstveno zavarovanje, to je en tak gromozanski nateg in nesramno služenje zavarovalnic na naš račun!!!