Slovenija
1323 ogledov

Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike

Celovški dvori
1/7
DUTB
Za nekatera stanovanja v Celovških dvorih so ali bodo kupci odšteli tudi več kot sto tisoč evrov več kot so za primerljiva stanovanja plačali v stečajnem postopku leta 2013. Razlog so spremenjene razmere na trgu, pravijo pri Stoja Trade, ki za DUTB prodaja sosesko. Te so se drastično spremenile v drugi polovici preteklega leta.

DUTB je po neuradnih podatkih v tretji fazi prodaje za zadnji sveženj 117 stanovanj prejela prek 700 ponudb. "Točnih podatkov nimam, ampak ocenjujem, da bodo cene za okoli 20 odstotkov višje od izhodiščne cene," pravi Zoran Đukić iz agencija Stoja Trade. Največ povpraševanja je bilo za manjša stanovanja, garsonjere, enosobna in dvosobna stanovanja, ki si jih je ogledalo tudi po več tisoč ljudi. 

PREBERITE ŠE: 

ljubljana 23.03.11,  Celovski dvori, povacan kriminal, vlomi, tatvine, preprodaj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Čeprav za zadnjo od treh prodajnih faz še ni uradnih podatkov o doseženih cenah, je jasno, da bodo stanovanja tokrat prodana po bistveno višjih cenah kot so bile dosežene leta 2013, ko jih je v stečajnem postopku prodajal stečajni upravitelj Vegrada-AM Bojan Klenovšek

Od manj kot tisoč do 2500 za kvadratni meter

Za nekatera primerljiva stanovanja so tokrat iztržili tudi po več kot sto tisoč evrov več kot leta 2013. Tako so leta 2013 npr. štirisobno stanovanje v osmem nadstropju z dvema parkirnima mestoma po podatkih Ajpesa prodali za 184 tisoč evrov, za primerljiva stanovanja z istim tlorisom z okoli 135 kvadratnih metrov uporabne in 230 kvadratnih metrov neto tlorisne površine pa izhodišna cena v zadnji prodajni fazi znaša med okoli 253 in 273 tisoč evrov. Če bodo ta stanovanja prodana po 20 odstotkov višji ceni nad izhodiščno, to pomeni med 303 in 328 tisočaki, kar je okoli 140 tisoč evrov več. 

Nekoliko manjše štirisobno stanovanje, z okoli 90 kvadratnimi metri uporabne in nekaj čez sto kvadratnimi metri tlorisne površine, so leta 2013 prodali za 122 oz.130 tisoč evrov. Primerljiva stanovanja so v prodaji DUTB dosegla ceno tudi prek 180 tisoč evrov. 

ljubljana 25.03.10, celovski dvori, novo naselje, foto: anze petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Stanovanja v Celovških dvorih so bila leta 2013 prodana v razponu od manj kot tisoč do 1600 evrov za kvadratni meter uporabne površine, medtem ko so letos prodala tudi po 2500 evrov za kvadratni meter in več. Res je, da je DUTB stanovanja pred prodajo temeljito osvežil in adaptiral, ponekod je v celoti zamenjal parkete in tlake na terasah, stanovanja imajo zdaj tudi dvoletno garancijo, a končni zneski so vseeno precej višji kot leta 2013. Na DUTB nam sicer na vprašanje, koliko sredstev so vložili v prenovo stanovanj, niso želeli odgovoriti. Zapisali so le, da bodo informacije glede poteka prodaje soseske na voljo po zaključenem postopku prodaje.

Kupci od lani poleti pogumno kupujejo

Pri nepremičninski agenciji Stoja Trade pravijo, da so za spremembo cen krive razmere na trgu. "Takrat ni bilo povpraševanja, saj so kupci iskali dno, soseska pa je bila marginalizirana," poudarja Đukić. "Razmere so sedaj bistveno drugačne. Takrat si nihče ni upal kupovati, še v začetku lanskega leta se stranke niso tako pogumno odločale za nakup. Šele lani poleti, začelo se je maja in junija, je prišlo do resnega premika, z naskokom konec leta 2016 in v letošnjem letu." 

To ne velja le za Celovške dvore, ampak nasploh za povpraševanje po stanovanjih. "Poleg tega je bila takrat soseska na slabem glasu," poudarja Đukić. "Garaže niso bile urejene, ni bilo kamer, varnostnikov, kartic za parkirna mesta. Sedaj so videokamere na vseh vhodih, soseska se oživlja, nasproti bodo gradili Spar. Tudi stroški bodo nižji, ker bo več strank, oživeli bodo lokalčki v pritličju, saj smo že prodali tudi nekaj poslovnih prostorov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • allstarr111 15:05 15.junij 2017.

    Nekak tole ne gre v logiko, kogarkoli ki prodaja vprašaš kako gre prodaja, pravi da za en K, ker itak samo ex yu braća bi kupila, ampak oni bi dali ene 30% manj že po telefonu, kaj šele če bi ...prikaži več prišli na ogled. Resnih slo kupcev pa ni, ker nekako ne dobijo kredita ali tudi sami prodajajo in bi v bistvu menjali. Tako da ne vem od kje ideja da je treba pohitet da nav ZMANJKAL :)

  • Alen Jazbec 10:10 15.junij 2017.

    Ga ni denarja, da bi šel nazaj v blok, pa da imam zlete kljuke me ne vidiš več v zaporu.

  • zdrej 09:47 15.junij 2017.

    Pa saj vendar veš, da birokracija ni preprosta. Če ne bi imel službe, bi takoj letel iz države. Če ne drugi bi za to poskrbel delodajalec, ki ga je na črno zaposlil. In ja , to je kriva država, ker ...prikaži večr so nadzori bolj za mazanje oči, kot pa za to, za kar so prvotno namenjeni - preverjanju spoštovanja zakonov! Zato pa gre vse v KU**