Slovenija
15 ogledov

Za izločitev pravnomočno obsojenih iz politike

Alenka Bratušek EPA
Poslanska skupina ZaAB je v zakonodajni postopek vložila sveženj zakonov in moralni kodeks poslancev, ki urejajo vprašanje omejitev pri kandidiranju in opravljanju voljenih funkcij v Republiki Sloveniji.

Sveženj celovito preprečuje vsem pravnomočno obsojenim, na nepogojno kazen, torej efektivno kazen zapora, da bi kandidirali ali opravljali voljene funkcije. Sveženj obsega novele zakonov o volitvah za predsednika republike, zakon o poslancih, zakon o državnem svetu, zakon o lokalni samoupravi, zakon o lokalnih volitvah ter etični kodeks oslancev.

Z novelo Zakona o lokalni samoupravi želimo vpeljati tudi institute odpoklica župana,” napovedujejo v ZaAB. V kolikor bodo njihovi predlogi sprejeti, bodo lahko občani sprožili postopek za odpoklic župana, če bodo zbrali podpise dveh odstotkov volivcev v občini. V skladu s predlogom bo odločitev volivcev za odpoklic župana sprejeta, če se bo glasovanja udeležilo več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana in če večina teh glasuje za odpoklic.

Stare zamisli

Ne gre za prve napore v smeri odpoklica poslancev ali županov, Gregor Virant je že znotraj Janševe vlade napovedal spremembe v tej smeri, vendar takrat ni bilo zadostne podpore. S prihodom nove vlade je Virant aprila napovedal, da bo pobuda vendarle prišla v državni zbor, kar pa se vendarle ni zgodilo.

Pobud za ustrezen institute odpoklica župana je bilo tudi s strani nezadovoljnih volivcev že več, pojavila se je spletna peticija s tem namenom, pred kratkim pa so na vlado in premierja Mira Cerarja pobudo s to vsebino naslovili tudi z novim / starim županom nezadovoljni Trebanjci. 

Komentarjev 5
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:14 12.november 2014.

    Pa idijoti tudi ne.Ups,kaj pa ti tukaj delaš????

  • jons 20:59 11.november 2014.

    Bravo Alenka, samo še malo razširi svoj predlog na plagiatorje in da politiki odgovarjajo s svojim premoženjem za raznorazne zlorabe položajev in podobne malverzacije pa si zmagala.

  • Mahi 19:52 11.november 2014.

    Dajte še predlog, da lahko odpokličemo butaste in samovšečene politike.