Slovenija
836 ogledov

Za ploščico z imenom pokojnika 450 evrov, za poslednje slovo še 70 evrov

Pokopališče Anže Petkovšek
Oglasila se nam je bralka, ki se pritožuje zaradi visokih oziroma oderuških cen storitev, ki jih je morala ob pogrebu babice plačati na ljubljanskih Žalah. Tam odgovarjajo, da je cena osnovnega standardnega pokopa pri njih gotovo najcenejša v Sloveniji. Morda res, a čisto vsako dodatno storitev krepko zaračunajo.

"Pepel babice smo na Žalah raztrosili po travniku. Na zid, ki se nahaja ob travniku na tem območju, smo želeli pritrditi tablico z njenim imenom, pa so nam za to želeli zaračunati 450 evrov. Kako oderuško!," nam je sporočila bralka.   

Žale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za pojasnila smo se obrnili na javno podjetje Žale, ki upravlja z ljubljanskim pokopališčem.

Ne strinjamo se z mnenjem vaše bralke, da so naše cene pogrebnih storitev visoke. Prav nasprotno, so med najnižjimi v Sloveniji, cena osnovnega standardnega pokopa pa je zagotovo najnižja, trdijo.

Ploščica na steni spominskega prostora res stane 439,02 evra, a po njihovem cena ni oderuška.

"V tej ceni je zajetih več postavk. Največja je sorazmerni delež naše investicije v obnovo tega spominskega prostora, ki je bila potrebna zaradi spremenjenega načina postavitev ploščic. Nadalje je v ceni zajeta sama granitna ploščica, izdelava napisa na ploščici, montaža ploščice na steno spominskega prostora in najemnina prostora za napisno ploščico za obdobje desetih let," pojasnjujejo.

Za zadnje slovo pred upepelitvijo morate plačati 70 evrov

"Babico smo se pred upepelitvijo želeli še zadnjič videti, pa bi morali za to plačati skoraj sto evrov," nam je v pismu še zapisala bralka.

Na Žalah odgovarjajo: "Pokojniki se pred upepelitvijo na dan pogreba nahajajo v skupinski hladilnici, v njej pa slovesa ni mogoče opraviti, ker so v njej tudi drugi pokojniki, neprijetne vonjave, nizke temperature, pa tudi izgled prostora ni primeren za kaj takega."

Žale 2011 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodajajo, da se lahko svojci zato pred upepelitvijo od bližnjih poslovijo v mrliški vežici. Za njen najem in dodatno delo s pokojnikom pa vam bodo zaračunali dobrih 70 evrov.

Tudi za odstranitev rož in vencev po dveh tednih od pogreba boste morali plačati. Na Žalah vam bodo za to zaračunali 40 evrov.

Cena se jim ne zdi previsoka, saj je, kot pravijo, v tej storitvi zajeto odstranjevanje vencev, ikeban in cvetja z groba na posebni zbirni prostor za ločeno zbiranje odpadkov.

"V tej storitvi je zajeto tudi odstranjevanje delov, ki ne sodijo med biorazgradljive odpadke, torej plastike. Nadalje sta v njej zajeta tudi ločena odvoza obeh vrst odpadkov na deponijo Barje, vključno s plačilom stroškov sprejema in ravnanja z odpadki na deponiji," poudarjajo.

Cenik za dodatne storitve le v pisarni

Bralka je za pogreb babice plačala dobrih 1.150 evrov. Zanimivo, na spletu imajo Žale objavljen cenik, po katerem je osnovna cena pogreba z žaro 593,34 evrov. Koliko zaračunajo za dodatne storitve pa vam povedo le, če jih obiščete.

"Cenik je v informacijski pisarni obešen na steni poslovnega prostora. Poleg tega se cenik nahaja tudi na mizi vsakega referenta za sprejem pogrebov, torej na prostoru, kjer poteka naročilo blaga in storitev oziroma se sklepa posel," odgovarjajo.

Pokopališče Žale so odprli leta 1906, danes pa je na njem pokopanih že okoli 250 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • rororkoko 13:10 17.september 2015.

    ah neee! kako je možno to, da vam pred vstopom v nebesa zaračunajo? tu nekaj ne štima!

  • manch 12:10 17.september 2015.

    Dragi moji, temu se reče MONOPOL. Če bi država na tem področju dopustila konkurenco - privatna podjetja, ki bi na pokopališčih organizirala pogrebe in pri katerih bi svojci lahko naročili vse storitve, bi bile tudi cene normalne, tako kot so v tujini.

  • mirko 12:06 17.september 2015.

    To dopušča zakon o koncesijah. Takoj ukinit ta zakon in naj ljudje svoje umrle svojce pokapajo v lastni režiji TAKO KOT SO PRED NEDAVNIM ČASOM SKOZI MNOGA STOLETJA. Vsak si bo zorganiziral takšen pogreb za svojca kot ga je finančno ...prikaži več sposoben, ne pa da jih koncesionar odira po mili volji kak mu zapaše. Ta država je aut.