Slovenija
325 ogledov

Za prodajo otrokovih delnic je potrebno soglasje centra za socialno delo

Otroci Profimedias
Ko sem s svojim denarjem za otroka kupil delnice, ni države nič zanimalo, zdaj ko jih bi rad prodal, pa se vmešava, je jezen naš bralec.

Ob javni prodaji delnic je naš bralec tudi za otroka kupil nekaj delnic. Zaradi ukinitve brezplačnih registrskih računov mora zdaj zanju odpreti trgovalna računa. Ker je delnic malo, jih je želel prodati, a so mu v borznoposredniški družbi povedali, da za prodajo potrebuje še dovoljenje centra za socialno delo. 

Dodatnih 22 evrov stroškov za dovoljenje

Za vložitev zahtevka za odobritev odsvojitve ali obremenitve stvari iz otrokovega premoženja je potrebno plačati 22,66 evra upravne takse, če se z odločbo starši ne strinjajo, pa se lahko pritožijo na ministrstvo za družino. Taksa za pritožbo znaša 18.12 evra. 

Ker dovoljenja ni potreboval za nakup, se sprašuje, zakaj se zdaj država vmešava pri prodaji in ali morda ureditev velja le v primeru ločenih staršev, ki se o tem, kako razpolagati z otrokovim premoženjem, ne strinjajo. 

Ko je premoženje enkrat otrokovo, so starši pod nadzorom

Na ministrstvu za družino, so pojasnili, da zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da "smejo starši s privolitvijo centra za socialno delo odsvojiti ali obremeniti stvari iz premoženja svojega otroka samo zaradi njegovega preživljanja, vzgoje in izobrazbe ali če to zahteva kaka druga njegova korist. Soglasje centra za socialno delo je potrebno tudi v primerih, ko sta starša soglasna glede razpolaganja z otrokovim premoženjem".

Je prodaja delnic le upravljanje premoženja? 

A hkrati opozarjajo, da soglasje centra za socialno delo ni potrebno za upravljanje z otrokovim premoženjem,  če se na primer denar iz pupilne vloge (to je otroška vloga, do katere ima otrok pravico ob polnoletnosti) vloži v sklade. "Pri tem pripominjamo, da za upravljanje z otrokovim premoženjem štejejo zgolj tista dejanja, s katerimi se glavnica otrokovega premoženja ne spreminja," so še opozorili na ministrstvu. 

Po tej interpretaciji bi lahko morda tudi prodajo delnic šteli pod upravljanje premoženja, če bi denar od prodaje položili na otrokov račun, a na ministrstvu pojasnjujejo, da je soglasje "potrebno pri pravnih poslih, s katerimi se namerava otrokovo premoženje odsvojiti ali obremeniti"

A očitno zadeva vsaj pri ukinitvi registrskih računov ne bo bistveno obremenila centrov za socialno delo. Na KDD so namreč pojasnili, da ima pri njih odprt registrski račun 155 mladoletnih oseb.

Po novem bodo pod drobnogledom le problematični starši

"Predlog Družinskega zakonika, ki je bil do 1. 9. 2016 v javni razpravi, ne predvideva več odobritve pravnega posla s strani centra za socialno delo. Če center za socialno delo dvomi, da bodo starši sklepali razpolagalne posle v korist otroka (zlasti če gre za problematične starše, s katerimi se je center za socialno delo zaradi varstva premoženjskih ali osebnih koristi otroka že ukvarjal), pa lahko po predlogu Družinskega zakonika predlaga sodišču, da stori potrebne ukrepe (na primer dovoli zavarovanje na premoženju staršev ali da postavi starše v položaj skrbnika)," so pojasnili na ministrstvu. 

Predlog, da se dovoljenje centra za socialno delo ukine, je bil sicer že v prvem predlogu Družinskega zakonika, ki je leta 2012 pogorel na referendumu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 1
  • mph 15:47 29.september 2016.

    Ste se zmotili, moralo bi pisat pri prodaji NIČVREDNIH delnic.