Slovenija
21 ogledov

Za Radićevo stavka nepotrebna

Ministrica je pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v pretek Žurnal24 main
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić ocenjuje, da je napovedana stavka energetikov nepotrebna. Pripravljena je nadaljevati pogovore, saj želi doseči konsenz pred začetkom stavke.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se je seznanila z vsemi predlogi reorganizacije in ocenila, da je treba reorganizacijo elektrodistributerjev izpeljati, ker je to skladno z evropsko direktivo in mnenjem računskega sodišča.

Zahtevali bodo odškodnine
Če pride do tega, da bo treba elektriko zaradi izpada domače proizvodnje kupovati v tujini, bodo podjetja in vsi tisti, ki imajo sklenjeno pogodbo s trgovci, zahtevali odškodnine, je dejala Radićeva.

"Toliko o dialogu"
Radićeva je poudarila, da je vlada prejšnji teden sindikatu ponudila sprejetje sklepa, da v procesu reorganizacije ne bo prišlo do odpuščanj; če brez tega ne bi šlo, bi posegli po ukrepih prerazporejanja in zgodnjega upokojevanja. Energetiki so ji dejali, da se morajo posvetovati. Napovedanega sestanka v ponedeljek se nato niso udeležili, v torek pa so vladi poslali obvestilo o napovedani stavki. "Toliko o dialogu," je izpostavila ministrica in se vprašala, kaj sindikat sploh želi.

Položaj bistveno boljši od drugih
Poudarila je, da je v sektorju energetike položaj zaposlenih bistveno boljši od položaja v katerikoli industrijski panogi, plače so daleč nad slovenskim povprečjem. Zaposleni imajo mnoge boljše bonitete od ostalih, tudi število zaposlenih se je v tem sektorju lani povečalo za odstotek.

"V tej situaciji res težko razumem, da so stavkovne zahteve upravičene oziroma ne dvomim, da za tem stoji nek drug interes," je poudarila ministrica, ki se boji, da je v ozadju stavke projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Po napovednih stavkovnega odbora Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije se bo splošna stavka začela 12. oktobra. Stavka se bo začela tako, da bodo tisti dan "stali" na nočni proizvodnji, nato pa bodo stavko stopnjevali po pravilih redukcije.

Dodala je, da so skrbni pregledi vseh petih elektrodistributerjev pokazali, da je potrebna racionalizacija.

Tretja zahteva neumestna
Glede druge stavkovne zahteve o socialnem dialogu je pojasnila, da vlada razvojnega načrta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) še vedno ni sprejela, ker je od HSE zahtevala, da pred obravnavo na vladi pridobi mnenje in uskladitev s sindikati. Tudi tu so po njeni oceni pokazali, da si želijo dialoga.

Tretja stavkovna zahteva se ministrici ne zdi umestna. Če bi z zamenjavo generalnega direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača rešili vse probleme v energetiki, bi bila "najbolj srečen človek v tej državi", je poudarila in dodala, da je odločitev o tem v njeni pristojnosti.

Glede četrte stavkovne zahteve o ureditvi kolektivne pogodbe je pojasnila, da si jo je ogledala. "Prepričana sem, da bi si marsikatera panoga želela take pogodbe in res dvomim, da jo je pametno odpirati," je izpostavila. Pojasnila je tudi, da so pogajalec sindikatu za to pogodbo delodajalci oziroma zbornica in ne vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.