Slovenija
36 ogledov

Za študiji odšteli prek 9000 evrov

Julijana Bizjak Mlakar Anže Petkovšek
Kulturno ministrstvo je pred odhodom ministrice Julijane Bizijak Mlakar naročilo in financiralo tri študije, da bi utemeljilo odločitev, po kateri ne bi skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija.

Ministrstvo za kulturo je pred odhodom kulturne ministrice Julijane Bizijak Mlakar naročilo in financiralo tri študije, da bi utemeljilo svojo odločitev, po kateri ministrstvo ne bo bi skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, saj naj ne bi razpolagalo s "strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji". 

Za prvi dve študiji je odštelo dobrih devet tisoč evrov. "Ministrstvo za kulturo je plačalo 4.819,00 EUR (z DDV) za študijo Inštituta za pravo Evropske unije ter 4.392,00 EUR (z DDV) za študijo Odvetniške družbe Pirc Musar," so pojasnili na MK. "Zavod za varstvo kulturne dediščine je študijo opravil v okviru svojih nalog." 

Dodajajo, da je ministrstvo študije naročilo, ker je želelo preveriti, če je Ministrstvo za kulturo, s svojimi, zakonsko določenimi nalogami, res primerno za prevzem oziroma prenos nalog izvajanja monitoringa v vplivnih območjih štirih rudnikov v zapiranju na javni zavod CUDHg ter na kakšen način naj bi začelo pripravljati pravne podlage in pogoje za prenos nalog. 

"Vzeli so dva milijona kulturnega denarja"

"Pri zadnji, študiji Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS, zadnji stavek jasno pove, da rudarske dejavnosti ne sodijo k dejavnostim varstva kulturne dediščine," so z ministrstva za kulturo sporočili nekaj ur pred tem, ko je ministrica v državnem zboru podala svojo odstopno izvajo. 

Ob odstopu je kulturna ministrica poudarila, da je vlada, ker sredstva v proračunu gospodarskega ministrstva ne azdoščajo za financiranje zapiranja rudnikov, dva milijona kulturnega denarja preusmerila v javni kulturni zavod CUDHg.

Najverjetnejši naslednik Tone Peršak

Resor je po odstopu ministrice  začasno prevzel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki pa ga bo očitno kmalu zamenjal najverjetnejši kandidat DeSUS Tone Peršak
Kadrovska komisija in izvršni odobor stranke bosta izbor opravila danes. Kandidatov naj bi sicer bilo več, a najverjetnejša izbira naj bi bil prav dosedanji sekretar na ministrstvu Tone Peršak. Ta je že pojasnil, da je pripravljen prevzeti položaj. 

Bizjak Mlakarjeva je s položaja odstopila minuli teden, na izredni seji, namenjeni njeni razrešitvi. 
Njeno razrešitev je predlagal premier Miro Cerar, ki je ocenil, da je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese. Kapljo čez rob je dodalo njeno kljubovanje sklepom v zvezi z idrijskim rudnikom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • sprehajalec 14:28 04.maj 2016.

    Ja, izgleda res. Če bi npr. Natašo odklopil od korita, rata verjetno še socialni problem, ker Odvetniška hiša Pirc Musar izgubi vse svoje stranke. Bi bilo zanimivo videti, kdo Rdeči križ zastopa v pravnih poslih. Verjetno bi šlo ...prikaži več zopet za naključje.

  • alojzr 14:21 04.maj 2016.

    Ma neeee, tole ima povezavo z Natašo toliko kot Ajflov tolp s Parizom. Vse pošteno.

  • mirror 14:12 04.maj 2016.

    Seveda je povezana z Musarjevo. Spet je porabnik pri državnem koritu.