Slovenija
46588 ogledov

Za te pakete boste morali plačati davek

Pošta Slovenije Saša Despot Fotografija je simbolična.
Novo leto prinaša številne spremembe, med drugim se spreminja tudi odnos med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom.

Potem ko so zadnji hip predstavniki Združenega kraljestva in Evropske unije uspeli zbližati stališča in doseči dogovor o britanskem izstopu iz EU, se je s 1. januarjem 2021 začelo novo obdobje v odnosih med EU in Združenim kraljestvom. Določene spremembe bodo čutili prebivalci obeh območij. 

Od 1. januarja ni več prostega pretoka oseb in blaga med EU in Združenim kraljestvom, kar prinaša s sabo določene ovire. V prvih dneh januarja lahko pričakujemo težave zaradi uvedbe kontrol na mejah, spremembe pri uveljavljanju pravic potrošnikov, ugotavljanju skladnosti, dodatne stroške, podaljšanje postopkov in težave v logistiki. 

Kaj morate vedeti, če boste naročali iz Združenega kraljestva

"Glede na dogovor med EU in Združenim kraljestvom bo po 1. januarju 2021 veljalo, da za izdelke, ki prihajajo iz Združenega kraljestva in so po poreklu iz Združenega kraljestva, ne bo carinskih dajatev. Če bo vrednost pošiljke nad 22 evrov, pa bo potrebno obračunati DDV," pojasnjujejo na Finančni upravi RS. 

Če so bile pošiljke oddane pred 1. januarjem 2021, jih bo Pošta Slovenije obravnavala, kot da so bile poslane iz EU. Pri tem FURS dodatno pojasnjuje, da bo moral poštni operater dokazati, da je sprejel pošiljko pred tem datumom v odpremo. "V tem primeru ni carinskih dajatev oz. DDV. Stranka je DDV že plačala ob nakupu," pojasnjuje FURS. "Če bo pošiljka odpremljena iz Združenega kraljestva po 1. januarju 2021, se bodo ob prihodu v Slovenijo, zanjo uporabljale carinske formalnosti, ki jih zahteva carinska zakonodaja Unije."

DDV za vse pošiljke 
S 15. marcem se uvaja sistem ICS2, kar pomeni, da bodo vse pošiljke, ki bodo prispele iz ne-EU držav zapadle pod carinsko kontrolo, pojasnjujejo na Pošti Slovenije. Najkasneje do 1. julija bo prišlo do spremembe carinske zakonodaje, ki med drugim spreminja obdavčitev pošiljk. To pomeni, da po novem ne bo več veljala oprostitev plačila DDV za pošiljke do 22 evrov. 

paket dostava | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri mobilnem gostovanju (za zdaj) brez sprememb

Mobilni operaterji Telekom, A1 in Telemach pojasnjujejo, da se s 1. januarjem 2021 za njihove uporabnike pri obračunavanju storitev gostovanja v Veliki Britaniji ne spreminjajo. Morebitne spremembe bodo sporočili skladno z zakonom, in sicer 30 dni pred pričetkom. 

V Telekomu pojasnjujejo, da bo po izstopu Velika Britanija lahko telekomunikacijske storitve obračunavala skladno s svojo zakonodajo. "Evropska komisija je dogovor glede gostovanja uporabnikov iz držav EU v Veliki Britaniji prepustila operaterjem, pri tem pa naj do sprememb v prvi polovici leta 2021 ne bi prišlo. Tako za naše uporabnike do nadaljnjega ostajajo v veljavi enake cene gostovanja v Veliki Britaniji kot doslej, torej cene EU-tarife. V skladu s tem bomo pri nekaterih mobilnih naročniških paketih 1. 1. 2021 povečali vključene količine prenosa podatkov brez dodatnih stroškov v državah območja EU-tarife, kot to določa Uredba EU," pravijo v Telekomu. 

Z osebno izkaznico ne bo šlo več


slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Vstop v Združeno kraljestvo bo do 30. septembra 2021 še mogoče z osebno izkaznico ali potnim listom. Od 1. oktobra dalje bo vstop v državo mogoč samo še s potnim listom. 

Tisti državljani EU, EGP in Švice, ki imajo t. i. pridobljeni status (settled status) v Združenem kraljestvu (zaradi dela, prebivanja ipd.) bodo za potovanje v Združeno kraljestvo še naprej uporabljali nacionalne osebne izkaznice. Tako bo vsaj do 31. decembra 2025. 

Združeno kraljestvo uvaja nov imigracijski sistem, po katerem so državljani EU od 1. januarja 2021 obravnavani kot državljani brez vizuma. To pomeni, da lahko v Združeno kraljestvo vstopijo kot obiskovalci za šest mesecev, za kar jim ni treba pridobiti vizuma. Kdor bi želel v Združenem kraljestvu ostati dlje kot šest mesecev, da bi tam delal, študiral ali živel, mora zaprositi za vizum. Dokazati bo moral, da izpolnjuje ustrezna merila in dosega zahtevano število točk za pridobitev vizuma, za katerega prosi. Tisti državljani EU, ki so v Združeno kraljestvo vstopili pred 31. decembrom 2020, so upravičeni do obravnave po shemi EU za pridobitev statusa. Vlogo morajo oddati do 30. junija 2021.

Kje do informacij?
Državljani ali predstavniki podjetij se lahko z vprašanji o posledicah brexita obrnejo na ministrstvo za zunanje zadeve. Za to je namenjen elektronski naslov brexit.mzz@gov.si. Do 8. januarja 2021 bodo na vprašanja odgovarjali tudi na telefonski številki 040 675 546. Informacije so zbrane tudi na tej povezavi.

Slovenski državljani, ki so že nekaj časa na študiju v Združenem kraljestvu bodo lahko obdržali pravice, ki so jih imeli do sedaj kot EU državljani, če bodo do 30. junija 2021 zaprosili za pridobljeni status (settled status) ali status v pridobivanju (pre-settled status). Študenti, ki so se vpisali na študijske programe v Združenem kraljestvu v letu 2020, lahko do konca študija obdržijo pravico do nižje šolnine, če se fizično nahajajo v Združenem kraljestvu in lahko pridobijo status v pridobivanju. 

Brexit bo vplival tudi na slovenske študente, ki so nameravali na izmenjavo v okviru programa Erasmus+, saj se je Združeno kraljestvo odločilo izstopiti iz programa Erasmus+. Slovenski študenti tako ne bodo mogli znotraj tega programa na izmenjavo na katero od univerz v Združenem kraljestvu. Škotska naj bi še naprej sodelovala v programu Erasmus+. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • rospioti 10:34 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • miho 13:29 02.januar 2021.

    Ali ni tako, da naj bi bil sprejet dogovor o prosti trgovini med EU in VB? Ali je to dogovor o tem, da proste trgovine ni in da je status VB do EU enak statusu ZDA do EU? In trda ...prikaži več meja med Irsko in Severno Irsko?

  • Avatar vec
    vec 13:06 02.januar 2021.

    O jaz pa ne kako sva si različna :) jaz namreč pošti Slovenije nea bom dal centa pa bom še vedno dobival pakete iz kitajske ipd. Plačal seveda bom ddv, le da manj in Pošti Slovenije niti centa za obravnavo paketa :)