Slovenija
35 ogledov

Za to odločitev je uporabnik vsak mesec nagrajen

položnice Dejan Mijović
Tudi s popustom na mesečni položnici poskušajo podjetja uporabnike prepričati, da se poslovijo od papirnatih računov.

Podjetja stremijo k odgovornemu ravnanju z okoljem in k temu spodbujajo tudi svoje uporabnike. Eden od načinov je uporaba e-storitev, med katerimi je tudi elektronska oblika računa. Na koncu pa so uporabniki tisti, ki ponujeno možnost sprejmejo ali zavrnejo.

"Skoraj četrtino računov pošiljamo po e-pošti, tri odstotke e-računov pa prek bančnih kanalov neposredno v spletne banke," pravijo v podjetju Telekom Slovenije. Možnost pošiljanja e-računa v spletno banko so v Sloveniji uvedli že leta 2009. "Naše izkušnje kažejo, da so uporabniki e-računov s storitvijo zadovoljni, saj število e-računov vseskozi narašča, še posebej pri poslovnih uporabnikih."

tzdenar 29.10.2007, odrezki od poloznic, poloznice, racuni, placevanje, foto: BO | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Uporabnike spodbujajo, da se odločijo za elektronsko obliko računa. "Pri prehodu s papirnatega načina prejemanja računov na e-račun jim podarimo dodatnih 200 točk v okviru Programa zvestobe," o načinu spodbujanja povedo v Telekomu. K uvajanju elektronskih računov in povečevanju deleža digitalne dokumentacije spodbujajo tudi svoje dobavitelje. "V letu 2016 smo prejeli že 31 odstotkov računov v elektronski obliki, kar je za tri odstotke več kot v letu 2015," dodajajo. 

Približno 10 odstotkov Telemachovih uporabnikov koristi možnost prejemanja e-računov, njihovo število pa raste. "Ker se število uporabnikov e-računa stalno povečuje, do sedaj posebnih ugodnosti nismo pripravljali, saj verjamemo, da se uporabniki zavedajo prednosti e-poslovanja, o čemer nenazadnje priča naraščajoče število uporabnikov," pravijo.

Z e-računom do 20 evrov popusta

Tudi v Si.mobilu beležijo hitro naraščanje deleža uporabnikov, ki se odločajo za e-račun. "Na podlagi odziva ugotavljamo, da so med razlogi za uporabo storitve tudi preprostost uporabe, brezskrbnost, prihranek na času in pozitiven vpliv na naravno okolje," naštevajo. Uporabniki se po njihovih izkušnjah le izjemoma odločijo za vrnitev na papirnati račun.

Med ugodnostmi, ki jih uporabniki lahko pridobijo z uporabo e-računa, sta 20 evrov popusta ob nakupu prek spleta in vklopu e-računa ter enkratni popust na naslednji mesečni položnici v višini 2 evra. V letošnjem letu pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi bodo uporabnike spodbudili, da spoznajo koristi digitalnega poslovanja.  

Z akcijo do še enkrat toliko prijav

Posebno akcijo spodbujanja prijav uporabnikov na e-račun so februarja začeli v treh ljubljanskih javnih podjetjih Snaga, Energetika Ljubljana in JP Vodovod-Kanalizacija. "Januarja 2017 so imela vsa tri javna podjetja skupaj registriranih približno 2.900 fizičnih in pravnih oseb kot prejemnikov e-računov. Poleg navedenih, javna podjetja pošiljajo e-računa proračunskim uporabnikom skladno s predpisi in upravnikom večstanovanjskih objektov," pravi Justina Simčič iz Javnega holdinga Ljubljana. "V času trajanja akcije smo prejeli dodatnih približno 3.200 prijav na e-račun za storitve javnih podjetij Snaga, Vodovod-Kanalizacija ali Energetika Ljubljana."

Nagradna igra »Prijavite se na e-račun in osvojite nagrado« z naslovom Papir ne raste na drevesu je trajala do 31. marca 2017. Vključevala je tudi nagradno igro s trajnostno naravnanimi nagradami. 

Pozna se vsak mesec

Odjemalci Elektro energije lahko prejemajo mesečne račune po elektronski pošti v obliki PDF datoteke ali kot e-račun v elektronsko banko. "Tovrstno sodobno in okolju prijazno prejemanje računov po elektronski pošti v Elektro energiji nagrajujemo z bonusom v višini 0,16 evra z DDV na vsakem mesečnem računu," pravijo. Če se odjemalec spet odloči za papirnati račun, do bonusa ni več upravičen, prejemanje istega računa v obeh oblikah pa ni možno. Trenutno pošiljajo 6.628 odjemalcem račune po elektronski pošti, 1.410 pa v elektronsko banko.

"Odjemalce smo vabili in spodbujali na različne načine, tudi z nagradnimi igrami, pri čemer so se potegovali za  praktične nagrade manjše vrednosti, ki so doprinesle k varčevanju v gospodinjstvu (varčne žarnice, merilniki porabe električnih naprav)," povedo o spodbujanju k prehodu ne e-račune. Odjemalce o možnosti elektronskega računa obveščajo na hrbtnih straneh računov v papirnati obliki in na družbenih omrežjih. "Tudi v teh akcijah sodelujoče nagrajujemo s simboličnimi nagradami," pravijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.