Slovenija
98 ogledov

Za umor geodeta dobil 20 let

slovenija 06.02.13, Roman Hocevar, obdolzeni, sodisce, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Ljubljansko sodišče je na 20 let in 11 mesecev zapora obsodilo Romana Hočevarja, ki je septembra lani v okolici Velikih Lašč ubil geodeta.

Sodišče je Romanu Hočevarju, obtoženem umora geodeta lani septembra, prisodilo 20 let in 11 mesecev zaporne kazni. Poleg zaporne kazni pa je Hočevarja doletela še denarna, saj bo moral svojcem ustreljene žrtve plačati 98.000 evrov odškodnine zaradi duševnih bolečin.

Hočevar je med branjem sodbe ves čas molčal in ni hotel vstati, čeprav to veleva zakon, potem pa je le spregovoril in se odpovedal pravici do pritožbe.

Pritožil se ne bo

Kazen pa bo Hočevar, ki je v priporu že vse od aretacije po uboju, začel prestajati predvidoma v kratkem. Sodba bi bila namreč lahko že kmalu pravnomočna, saj se Hočevar nanjo ne bo pritožil; svojemu zagovorniku je pritožbo zoper sodbo celo prepovedal. Tožilstvo pa se za zdaj ni odločilo, ali bo s pritožbo poskušalo doseči višjo kazen zanj. Tožilec je namreč prepričan, da si Hočevar zasluži 30 let, saj ne dvomi, da je streljal povsem hladnokrvno.

Plačal za spor z občino

46-letni obsojeni iz Hrustovega pri Velikih Laščah je septembra lani v dopoldanskem času med obiskom geodeta nekaj metrov stran o svoje hiše nenadoma izvlekel pištolo in 47-letnega Romana Novakoviča ustrelil v glavo, ta pa je na kraju umrl.

Geodet je v Hrustovo prišel, da bi izmeril zemljišče, kjer naj bi potekala cesta. Strelec je bil zaradi gradnje ceste v sporu z občino Velike Lašče, saj se ni strinjal z nobeno od predlaganih rešitev.

Komentarjev 3
  • Scott 23:38 10.maj 2013.

    Pred dnevi ubil dve mladi življenji, grozi pa mu pol manjša kazen.?

  • mph 17:36 10.maj 2013.

    Se strinjam. Končno ena poštena kazen primerna teži dejanja. Bi bilo dobro, če bi isti sodnik sodil tudi vsem gospodarskim kriminalcem, pa tudi takšnim cestnim zločincem kot pred tednom v Ljubljani, ko je ubil dve punci, in danes ali včeraj ...prikaži več spet cestni zločinec, ki je pobral življenje 41-letniku, ... in še in še bi se našlo. Ja, pri teh v prometu ni bilo namena, mi je jasno, ampak posledice so enake za umrle in preživele svojce.

  • zztop 15:32 10.maj 2013.

    Za gospodarski kriminal prav tako hitra obsodba in enaka kazen. Sigurno ne bi bili v krizi.