Slovenija
15 ogledov

Za zdaj mirno, na obzorju nove čeri

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Žogica zdaj umirjena. DeSUS ostaja v koaliciji. Nasprotujejo podpisu koalicijske pogodbe z nepovezanimi poslanci. Pahor že naredil prve korake za dogovor z njimi.

"Strasti se umirjajo, pogovarjamo se bolj mirno, v naša razmerja se vrača konstruktivnost. Ugotovili smo, da ni toliko razlik med nami, da ne bi mogli funkcionirati naprej." Tako je predsednica LDS Katarina Kresal komentirala današnji kolegij pri predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Erjavec proti nepovezanim
In strasti so se res pomirile, kljub vsemu pa se že kažejo nove čeri, na katere bi lahko nasedla koalicijska barka. Stranka DeSUS ostaja del koalicije, nove težave pa bi se lahko pojavile pri odločitvi o sodelovanju s skupino nepovezanih poslancev v koaliciji.

"Opozorili smo na probleme, ki bi jih vlada lahko imela, če ne bi zagotavljali podpore kot koalicija. V tem smislu se nam zdi pomembno, da koalicija poveča število glasov, na katere lahko računa s pritegnitvijo nepovezanih poslancev," je povedal prvak Zaresa Gregor Golobič, ki je sicer začel s problematiziranjem vloge DeSUS-a v koaliciji.

Kar se tiče stališč stranke DeSUS glede pokojninske reforme, jih ne bomo spreminjali. Če bo prišlo do referenduma, bo stranka DeSUS sodelovala v kampanji proti sprejemu pokojninske zakonodaje.
Karl Erjavec, predsednik DeSUS

Medtem pa predsednik stranke upokojencev Karel Erjavec ostro nasprotuje, da bi s tremi nepovezanimi poslanci sklenili koalicijsko pogodbo. Premier Pahor je glede sodelovanja z njimi sicer že ubral prve korake.

"Če bi prišlo do podpisa koalicijske pogodbe s strani posameznih članov poslanske skupine nepovezanih, bi tu lahko nastal problem. Ne menimo, da lahko z DeSUS-om sodelujejo posamezni poslanci nepovezanih. Na določeni točki smo se razšli in ne vemo, kako bi lahko konstruktivno sodelovali. Še posebno, ker se nadaljujejo napadi enega izmed njih na stranko," je povedal Erjavec.

V skupini nepovezanih poslancev sta namreč tudi dva bivša Erjavčeva strankarska kolega: Franc Žnidaršič in Vili Rezman.

Trgovina z mesti sekretarjev
Viri blizu nepovezanim trdijo, da sta v zameno za vstop v koalicijo na
mizi dve mesti državnih sekretarjev.

Trdijo še, da Pahorju ne bo uspelo, saj tretji član najmlajše poslanske skupine Andrej Magajna na vstop v koalicijo ne bo pristal. Če izstopi iz poslanske skupine, pa ta ne more več obstajati in vabilo v koalicijo pade.

"Počakajmo, bomo videli," pa je Erjavec odgovoril na vprašanje, ali to pomeni, da gre ob takem sodelovanju DeSUS iz koalicije. Upa, da bo odnos med strankama DeSUS in Zares v prihodnje korekten.

Na kolegiju so govorili še o:
- nezdružljivosti poslanske in županske funkcije
- popravkih volilne zakonodaje
- pogodbi o nakupu patrij
- vojakih v Afganistanu
- družinskem zakoniku

Veliko točk na dnevnem redu
"Dogovorili smo se, da bo v prihodnjem tednu koalicijski vrh, predsedniki strank in vodje PS. Na enem od prihodnjih sestankov bomo govorili o drugih spremembah, ki zadevajo ustavo in nekatere druge zakone, ki potrebujejo širšo večino," je po kolegiju povedal Golobič.

Govorili so o predlogih vseh strank. Glede Termoelektrarne Šoštanj (Teš) se bo v prihodnjih dneh premier Borut Pahor znova sestal z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić, nato pa bo vlada sprejela odločitev. Spomnimo – v Zaresu so predlagali začasno zamrznitev projekta gradnje bloka 6 v Tešu. Vlada bo v kratkem odločala tudi o pogodbi o nakupa patrij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.