Slovenija
790 ogledov

"Zakaj lahko kupijo pustne kostume, ne pa zimskih nogavic?!"

ženska nakupovanje oblačila trgovina Shutterstock
"Zahtevamo torej odprtje vseh neživilskih trgovin, primarno pa trgovin s tekstilom, tehničnim blagom in kmetijskimi pripomočki ter nenazadnje avtosalonov," pravijo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

Zaposleni v neživilski trgovinski dejavnosti pozviajo vlado, da odpre neživilske trgovine. "Skoraj šestmesečno zaprtje neživilskih trgovin bo pripeljalo do socialnega zloma v najbolj ogroženih skupinah zaposlenih z minimalno plačo. Le odprtje trgovin bo ljudem zagotovilo socialno varnost in ohranitev delovnih mest," opozarjajo. "Ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov, predpisanih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih pristojnih institucij, zaposleni v neživilski trgovinski dejavnosti pozivajo Vlado RS, da jim omogoči osnovno človekovo pravico, tj. delo, ki jim bo zagotovilo normalno življenje nad pragom revščine in ohranitev delovnih mest. Osebne in finančne stiske ljudi, ki so danes napoteni na čakanje ali so zaradi trenutnih razmer celo izgubili službo, se poglabljajo, posledice socialne krize, v katero tonemo, pa že presegajo meje vzdržnosti."

Sindikat opozarja tudi na preobremenitev zaposlenih v trgovinski dejavnosti kot stistko tistih, ki so napoteni na čakanje. "Zaposleni v trgovinski dejavnosti, ki sicer že delujejo na robu zmogljivosti zaradi okrnjenih ekip, številnih bolniških ali drugih odsotnosti, ob tem opozarjajo tudi na močne pritiske potrošnikov. Trgovke in trgovci, ki so morali prekriti police z otroškimi izdelki, tekstilnim blagom in drugimi tehničnimi izdelki, morajo v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z ogorčenimi strankami, ki jezno sprašujejo, zakaj lahko kupijo pustne kostume in ne nujno potrebnih zimskih nogavic," opozarjajo.

Spletno nakupovanje ni rešitev za vse

Številne spletne trgovine, ki naj bi bile rešitev za to vprašanje, zamujajo z dobavo, otroci pa določene izdelke, kot so primerna zimska obutev in nov zimski plašč, potrebujejo nemudoma. Poleg tega je nakupovanje prek spleta za marsikaterega starša še vedno privilegij, številni manjši slovenski trgovci pa prav tako nimajo še vzpostavljenih spletnih trgovin, ki bi lahko zadostile trenutnim potrebam. Znaten delež slovenske potrošnje se tako trenutno steka k uveljavljenim tujim spletnim trgovcem in ne k slovenskim ponudnikom/podjetjem, ki bi jih prav v teh trenutkih morali podpreti.ž

Sindikat tako zahteva odprtje vseh neživilskih trgovin, primarno pa trgovin s tekstilom, tehničnim blagom in kmetijskimi pripomočki ter nenazadnje avtosalonov ob strogem upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.