Slovenija
710 ogledov

Zakaj pride do alergije

zivljenje 14.02.13. prehlad, smrkanje, robec, nahod, alergija, foto: shutterstoc Shutterstock
Razsežnost alergij je vse večja. Če je včasih veljalo, da so alergije statusni simbol čistega, "plemenitega", mestnega oziroma aristokratskega načina življenja, danes zagotovo ni več tako.

Alergije se namreč pojavljajo v vseh slojih družbe, v mestih ali na deželi. Preberite, kakšni so razlogi za alergije in kako nekatere težave premagati na naraven način.

Zakaj kihamo, kašljamo, zakaj se nam solzijo oči?

Seneni nahod prizadene približno 10 do 30 odstotkov svetovne populacije. V resnici nas ne prizadene oziroma moti sam alergen, temveč reakcija telesa nanj. Telo ima v primeru težav z alergeni uporaben mehanizem obrambe. Ob tem, ko se telo bori proti na primer pelodom, pa mi kihamo, kašljamo ali pa "se solzimo". Kar pa nam seveda ni prav ljubo, posebej še če je reakcija telesa na alergen zelo burna.

Ob ponovnem kontaktu peloda s sluznico telo prižge alarm in iz omenjenih celic obrambe se v parih minutah začnejo sproščati različne snovi za obrambo telesa pred alergenom. Ena takšnih je npr. histamin, ki omogoča intenzivno splakovanje sluznic s solzami ali z nosnim izločkom. To je npr. razlog, da se nam lahko po parih minutah na cvetočem travniku vlije iz nosu in oči.

Zakaj je včasih alergija burna, včasih pa je sploh ni?

Težave z alergijami so lahko iz leta v leto različno intenzivne. Eno leto npr. lahko sploh nimamo težav, drugo leto pa se z alergijo denimo mučimo celo pomlad.  Razlogi za to so lahko številni. Lahko je npr. razlog v kontaktu telesa z novimi alergeni v okolju ali pa je naše telo preprosto preveč obremenjeno s toksini in kislimi presnovki in zato  preveč občutljivo tudi na alergene.  Slednje je lahko posledica uživanja konvencionalne hrane, polne ostankov pesticidov, aditivov …, jemanja zdravil, kot so antibiotiki, ki porušijo črevesno floro (glavni steber obrambe telesa), slabšega delovanja jeter, bivanja v prostoru s črno plesnijo itd. 

Kaj lahko storimo, da alergije obvladamo?

Telesu lahko pomagamo na več načinov. Npr. s pitjem vsaj 2- 2,5 litra čiste vode na dan bomo pospešili čiščenje telesa in s tem lahko tudi omilili alergijo. Z uživanjem pol čajne žličke naravne soli bomo hidracijo telesa še dodatno okrepili, zmanjšali pa bomo tudi izločanje histamina. Sol je namreč naravni antihistaminik. Manj slednjega torej pomeni manj solzenja.  

Z redno krepitvijo črevesne flore z mlečno-kislinsko fermentiranimi jedmi in napitki (kefir, jogurt, sirotka-npr. Molkosan, kislo zelje, miso, kimči …) bomo ne le okrepili imunski sistem, ampak tudi zmanjšali nevarnost nastanka prepustnega črevesja. Skozi poškodovano sluznico črevesja namreč lahko v kri uide obilje toksinov, mikrobov, neprebavljenih delcev hrane … kar nedvomno po nepotrebnem obremenjuje naše telo v času, ko se bori z alergeni. 

Z odstranjevanjem črne plesni iz bivalnega in delovnega okolja bomo prav tako zmanjšali toksično obremenitev in občutljivost telesa, s čimer bo manj tudi alergij. Tudi savna, vroče kopeli in druge metode čiščenja telesa preko kože bodo lahko bistveno pripomogle k zmanjšanju pojava ali obsega alergij.

Z izogibanjem alergenom lahko preprečimo tudi fizični kontakt peloda s sluznicami in tako preprečimo nastanek alergične reakcije že v štartu. V ta namen sledite času cvetenja rastlin, na katere ste alergični in se ne zadržujete zunaj, ko so te na vrhuncu cvetenja. Najmanjša koncentracija peloda v zraku je zgodaj zjutraj, ponovno pa začne upadati pozno popoldan. To je torej čas, ko se lažje brez velikih posledic sprehajate zunaj. Tudi neposredno po dežju je »varno« predihati pljuča na prostem. 

Za zmanjševanje kontakta s pelodom pomaga tudi, da obleke pogosteje perete. Prav tako je bolje nositi bombažne kot sintetične obleke. Slednje zaradi statične naelektritve bolj privabljajo peloden prah na obleko kot bombažne. V času velike koncentracije dražečega peloda v zraku lahko nosite tudi zaščitne maske, ko ste na vrtu ali travniku.

Kontakt peloda s sluznico in kožo lahko zmanjšate tudi s pogostejšim tuširanjem. Npr. ko pridete domov, se stuširajte in umijte glavo, da odstranite preko dneva »nabran« pelod. Pomaga tudi pogosto izpiranje nosne sluznice s slano vodo. Tudi obraz lahko večkrat dnevno splaknete pod vodo. Oči vam bodo nadvse hvaležne.Ker so pri senenem nahodu običajno tudi oči zelo razdražene in občutljive, npr. pogosto imamo lahko tudi občutek, kot da imamo pesek v očeh, jih lahko še dodatno zaščitite z naravnimi kapljicami za oči. Npr. A. Vogel Kapljice za oči iz smetlike in hialuronske kisline oči navlažijo in tako umirijo suhe, pordele, pekoče, razdražene ter utrujene oči. Zaradi vsebnosti hialuronske kisline, ki je npr. veliko najdemo v steklovini našega očesa, ostane površina očesa bolj navlažena. Hialuronska kislina namreč zaradi naravne lastnosti vezave velikih količin vode na površini očesa tvori zaščitni film, ki preprečuje izsušitev očesa. S tem pa se zmanjša tudi občutek peska v očeh in možnost solzenja zaradi draženja očesa s pelodi.

Posledično je oko tudi bolj varno pred vnetjem, ki je lahko komplikacija alergije. Več o naravnih kapljicah si lahko preberete tukaj.

Besedilo: Adriana Dolinar