Slovenija
14323 ogledov

Zakaj se mora vsa Slovenija zgledovati po občini Šmarje pri Jelšah

Spletna stran Občine Šmarje pri Jelšah zajem zaslona
Premier Janša je včeraj županom naložil, naj bodo pri ukrepih samoiniciativni. Občina Šmarje pri Jelšah je lahko zgled za vso državo.

Kot je znano, je eno največjih znanih žarišč s koronavirusom v Sloveniji v občini Šmarje pri Jelšah. Tam je dokazano okuženih okoli 30 oseb, a je prava številka veliko višja. 

Občina, ki jo vodi župan Matija Čakš, je v minulih dneh izvedla že več ukrepov, ki so pomagali pri zajezitvi širjenja epidemije. Med drugim je župan že v sredo mimo navodil iz Ljubljane ob prvem pozitivnem primeru tam zaposlene osebe odredil zaprtje šole v četrtek in petek in si s tem sprva nakopal tudi nekaj nejevolje pri uradnih šolskih oblasteh v Ljubljani. 

koronavirus Ukrepi Slovenija Slovenija se opolnoči ustavlja!

Ko te občina tako nagovarja, razumeš, kaj se dogaja

Vse te dni občina s svojimi okoli 10 tisoč prebivalci komunicira na različne načine in jih obvešča o delovanju najnujnejših storitev, poslovanju javnih in zdravstvenih ustanov ... Dodani so kontakti oseb, ki organizirajo varstvo otrok. Dodano je celo obvestilo šmarske župnije o prenašanju bogoslužja prek Facebooka.

Občani so pokazali veliko razumevanja, saj so gostinski lokali, trgovinice, manjši zasebniki in tudi večja podjetja že zaprli svoja vrata in vsaj 14 dni ne bodo poslovali. Celotna Slovenija ta rigorozni, a neizbežni  ukrep še pričakuje.

Med drugim je v Šmarjah dodan poziv vsem še odprtim trgovinam z nujnim blagom, naj poskrbijo za zaščito strank in zaposlenih. 

Razmeroma majhna občina Šmarje pri Jelšah ima vse bistvene novice in informacije o koronavirusu ažurno urejene na svoji vstopni strani.

Za primerjavo, na občinski strani Mestne občine Ljubljana (župan Zoran Janković), iz katere prihaja večina potrjenih okužb v državi in kjer je problematika širjenja zaradi goste poselitve najbolj akutna, bo 288.000 občanov na vhodni spletni strani našlo le novice, kot je "Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v MOL za leto 2020."

Jelko Kacin Druga vojna! Slovenija Jelko Kacin za uvod: Začeti moramo razmišljati in ravnati drugače"

Na šmarski občinski spletni strani je Občinski štab civilne zaščite na vhodni strani objavil tudi jasna navodila, kako naj se ljudje v teh dneh obnašajo.

Ker so ukrepi smiselni za vse prebivalce Slovenije in usklajeni z zadnjimi smernicami NIJZ o potrebi po testiranju, jih objavljamo v celoti.


COVID-19

Simptomi, ki so pojavijo 2-14 dni po izpostavitvi virusu SARS-CoV-2:

- vročina

- kašelj

- občutek težke sape.

Ni nujno, da so prisotni vsi simptomi. Simptomi so lahko prisotni v blažji ali hujši obliki. Okuženi so lahko tudi popolnoma brez simptomov, asimptomatski. Starejši in kronični bolniki so zaradi pridruženih bolezni nagnjeni k hujšim potekom okužbe.

V primeru, da obstaja sum na COVID-19, najprej pokličete v svoj zdravstveni dom in se pogovorite z zdravstvenim osebjem. Zdravnik odloči, če je testiranje smiselno.

Testiranje v večini primerov ni več smiselno, ker je ukrepanje pri asimptomatskih  in pri tistih z lažjim potekom bolezni,  ne glede na rezultat testiranja, enako. Če smo na testiranju negativni, imamo lahko lažen občutek varnosti, že naslednji dan pa smo lahko izpostavljeni kontaktu s potencialno pozitivnim. Torej, vsi se moramo vesti kot potencialno pozitivni, če želimo upočasniti širjenje okužbe.
Trenutno je testiranje smiselno le pri tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, za katero se odloči zdravnik!

Navodila pri potencialno okuženih z novim koronavirusom v domači oskrbi

Zdravljenje je simptomatsko. Ker nimamo učinkovitega zdravila, lajšamo simptome podobno kot pri drugih virusnih obolenjih. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega osebnega zdravnika.Z namenom širjenja upoštevajte naslednja navodila:

- Izolacija. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

- Dokler ne okrevate, ostanite doma.

- Večina časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to mogoče.

- Omejite stike z družinskimi člani.

- Redno prezračujte prostore, v katerih ste. Prezračite prostor za 5-10 min, večkrat dnevno.

- Upoštevajte higieno kašlja.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

- Uporabljajte svoj jedilni pribor, milo in brisače.

- Redno čistite površine s čistili.

- Svoje perilo operite s pralnim praškom na vsaj 60 stopinj.

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav pospanosti in zmedenosti …) se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom glede nadaljnih ukrepov.

Komentarjev 6
  • Ender3 14:14 15.marec 2020.

    Pohvalno, kdor bo deloval proaktivno bo zmagovalec v dobro vseh nas.

  • desyncx 12:57 15.marec 2020.

    Kapo dol, da se zaprejo tudi podjetja. Naša vlada, sindikati in podjetja vse gledajo skozi denar. Vsaj jaz osebno in moja žena bova v vsakem primeru ostala doma, pa čeprav nama grozijo z plavimi in odpovedjo. Tukaj ste pa najbolj ...prikaži večolj krivi novinarji. Raje se ukvarjate z tem, kdo bo večkrat kliknil na novico. Očitno se na delovnem mestu ne moremo okužiti. Bomo videli kmalu.....

  • Luksi 11:30 15.marec 2020.

    Kaj pa Ljubljana, Šerif ne misli nič ukrepati...