Slovenija
62221 ogledov

Zamaškov ni več mogoče ločiti od plastenk, zakaj?

Zamašek na plastenki Žurnal24
Ste že opazili, da so se na trgu pojavile plastenke z neodstranljivimi pokrovčki? O tem smo se prepričali tudi sami, ko smo odprli plastenko.

Zamaškov ni več mogoče ločiti, kot je bilo to mogoče do zdaj, ampak so povezani s plastičnim obročem, ki je ovit okoli vrha plastenke ali steklenice z nekoliko močnejšo plastično nitjo. Zakaj takšna rešitev?

Gre za direktivo Evropske unije, ki cilja na idejo recikliranja čim več plastike. Kot velja za direktive Evropske unije, gre za nekaj, kar je bilo že izglasovano in mora v celoti še stopiti v veljavo, piše hrvaški spletni portal Index.hr.

Evropska unija je maja 2018 objavila novo direktivo o tem, kako ravnati s plastičnimi izdelki za enkratno uporabo. V skladu s to direktivo se med drugim pijače lahko prodajajo v plastenkah le, če pokrov ostane pritrjen na embalažo. Direktiva je bila izglasovana 5. junija 2019, proizvajalci pa imajo obveznost, da ji svoje izdelke v celoti prilagodijo do decembra 2024.

Zamašek na plastenki | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

10-odstotno zmanjšanje plastičnih odpadkov

Nova direktiva EU o plastiki za enkratno uporabo po vsem svetu velja za najbolj ambiciozen pravni instrument, ki obravnava morske odpadke. V bistvu prepoveduje plastične izdelke za enkratno uporabo, kjer so možne alternative. To so na primer plastične vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice. 

Ta direktiva je del prve Strategije Evropske unije o plastiki, katere cilj je recikliranje plastične embalaže na trgu EU do leta 2030, zmanjšanje porabe plastike za enkratno uporabo in omejitev namerne uporabe mikroplastike.

Ko bo leta 2024 v EU postalo obvezno, da zamaški in pokrovi ostanejo pritrjeni na vse plastenke s pijačo, se predvideva 10-odstotno zmanjšanje plastičnih odpadkov na evropskih plažah. Direktiva navaja, da so pokrovčki in pokrovi iz plastike nekateri plastični predmeti za enkratno uporabo, ki jih najpogosteje najdemo na plažah v EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • rd2dmk2 06:50 12.junij 2023.

    nekoč v nedeljah : želeli ste, poslušajte... in sedaj v kurji državi se prdušate čez EU... ko smo vas pa opozarjal pa, ne tEUe krasno, bomo Audije in BMW-je lahko uvažal, pa u šoping brez carine, in smo šli zato ...prikaži večto stran iz Juge , da smo sedaj spet hlapci kot v avstro-ogrski , pa celo s celim balkanom skup vred in madžari. hotel smo svojo švico, pa smo res dobil samo znoj ( švic ). ne bi bilo treba reševat nemških bank, ameriškkih farmacevtov, vojaške industrije in zapiranja naših tovarn.

  • Boschtjan Zupanchich 21:45 11.junij 2023.

    Jaz sem pa mislil, da so tako zanikrni, da ne popravijo orodja kijim preliva, tako, da sem se nedavno nazaj kar nekaj časa mučil, da sem ga odstranil :-) ;-) :-)

  • McBobo 18:58 11.junij 2023.

    Japonci so izuml, naši na Jožetu Štefanu so izpopolnili tehnologijo za predelavo plastike nazaj v nafto. Kje v EU zdaj to laufa? Sama gluma. Evo biznis za Boscarola in Pečečnika.