Slovenija
32205 ogledov

Zapadlo bo do pol metra snega, kje ga bo največ?

Sneg
Podrobnejša napoved sneženja za konec tedna.

Vremenoslovci so za petek napovedali sneg in ohladitev v prihodnjih dneh, kot smo že pisali v prispevku Prihaja zima, sneg in nizke temperature. Vremenski portal Ciklon.si piše, da se bo meja sneženja hitro spustila do nižin, padavine pa bodo najbolj intenzivne v v drugi polovici noči s četrtka na petek. 

"Sneg bo moker, zato vsaj po nižinah in v alpskih dolinah ne gre pričakovati debele snežne odeje," pišejo pri Ciklon.si. "Nekaj centimetrov snega bi vendarle lahko padlo. Nad 700 metri nadmorske višine na Notranjskem ga lahko zapade okoli 20 do 30 centimetrov.. Ker bodo padavine najdalj časa vztrajale na jugu, ne bi bil presenečen, če bi na Kočevskem zapadlo do 20 centimetrov mokrega snega."

Sneži lahko tudi sredi prihodnjega tedna

Dodaja, da kaže na možnost večje količine snega sredi prihodnjega tedna, a je vremenska slika še negotova.

Vremenski portal Neurje.si piše, da bo v gorah končno zapadla večja količina snega in se bo snežna odeja obdržala. "Nekaj snega bo tudi po večini nižin, a debelejše snežne odeje po nižinah ni pričakovati," pišejo pri vremenskem portalu. "Sneg bo večinoma moker in težek."

V Ljubljanski kotlini do deset centimetrov

"Jugozahodni zračni tok se bo ponoči zaradi približevanja hladne fronte nad Alpe krepil in nad naše kraje prinašal še nekoliko bolj vlažen zrak," pišejo pri Neurje.si. "Posledično bo v četrtek zjutraj in dopoldan ponekod na zahodu Slovenije že pričelo rahlo deževati. Rahlih padavin bo proti popoldnevu vse več, le te pa se bodo postopno razširile tudi nad območje Kamniško-Savinjskih Alp, dela Koroške in dela osrednje Slovenije. Meja sneženja se bo gibala med 1200 in 1300 metri nadmorske višine. Na vzhodu Slovenije bo še suho."

"Sneg bo po nižinah moker, v višjeležečih predelih, od 400 do 1000 m pa sprva moker, nato suh. Nad okoli 1300 m nadmorske višine bo sneg lahek in suh."

Neurje.si

V noči na petek bo hladna fronta prehajala Alpe in zjutraj dosegla naše kraje. "V drugi polovici noči se bodo padavine od severa hitro okrepile in proti jutru zajele vso Slovenijo," pišejo pri Neurje.si. "Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Sprva bo povsod deževalo, meja sneženja se bo gibala med 900 in 1200 metri nad morjem, nato pa se bo le ta hitro spuščala proti nižinam. V petek dopoldan bo oblačno s padavinami. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo pri temperaturah med 0 in 2 stopinjami Celzija. Meja sneženja se bo najprej spustila na severu Slovenije, nato pa postopno tudi drugod po državi. Čez dan bodo padavine od severa že oslabele in do večera večinoma tudi ponehale."

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Več snega na Notranjskem in Gorenjskem

Nad okoli 1200 metri nadmorske višine bo po napovedi vremenskega portala zapadlo med 30 in 50 centimetrov snega. "Od te višine se bo proti nižinam debelina snežne odeje hitro tanjšala," pišejo pri Neurje.si. "V osrednji Sloveniji bo do petka zvečer predvidoma zapadlo od pet do 10 centimetrov mokrega snega, še nekaj manj v delu Ljubljanske kotline, severno od Ljubljane. Na Notranjskem in Koroškem bo zapadlo od 10 do 15 centimetrov, lokalno lahko tudi več. Na Gorenjskem, z izjemo Ljubljanske kotline, ga bo do petka zvečer od 15 do 20 centimetorv."

Na vzhodu Slovenije (Dolenjska, Štajerska) gre po napovedih portala pričakovati največ pet centimetrov mokrega snega. Najmanj ga bo v Prekmurju in v delu Podravja, kjer snega mogoče sploh ne bo. 

V soboto in nedeljo suho in hladno

V soboto bo po napovedih Agencije za okolje zjutraj delno jasno, ponekod po nižinah pa bo megla ali nizka oblačnost. "Čez dan se bo zmerno pooblačilo," pišejo pri Arsu. "Burja na Primorskem bo slabela. V nedeljo bo suho in hladno."

Od nedelje do srede bodo naši kraji na robu območja visokega zračnega tlaka, ki bo nato oslabelo. Nadaljnji razvoj vremena je po napovedih Arsa še precej nezanesljiv. "Predvsem kaže, da bomo ostali v razmeroma hladni zračni masi," pišejo pri Arsu.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od nedelje do srede bo suho in hladno vreme, sonca ne bo prav veliko. "Verjetnost za padavine se bo nekoliko povečala sredi in v drugi polovici prihodnjega tedna," še navajajo pri Arsu. "Dnevne temperature bodo večinoma okoli ničle ali malo nad 0 stopinjami Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Fulmmer 15:05 17.januar 2019.

    Dragi Žurnalovci, a lahko nekako umaknete tele šalabajzerje ki ponujajo nerealne zaslužke, počas mam dost tega da je v vsaki temi nekaj teh traparij.....

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:55 17.januar 2019.

    pa da vidimo